Wanneer je je aanmeldt voor de Jantje Beton Buitenbeweging ontvang je van ons gratis de leukste buitenspeeltips. Ook houden we je op de hoogte van onze projecten en acties.

Buitenspelen is
buitengewoon belangrijk!

Een gat in de lucht spring(touw)en, hutten bouwen, rennen, klauteren en verstoppen. Buitenspelen maakt kinderen vrolijk en blij. Nog belangrijker: buitenspelen is een must voor ieder kind. Het prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek. Spelen jouw kids voldoende buiten?

Word lid van de Buitenbeweging.

Bij Jantje Beton barsten we van de buitenzinnige ideeën. Meld je aan en ontvang de leukste tips en tricks elke maand in jouw mailbox en krijg toegang tot het archief, zodat je kids niet meer naar binnen te bewegen zijn.

Buitenspeeltips

Voor kinderen is er niks heerlijkers dan lekker buiten bezig zijn en samen met vriendjes de wereld ontdekken. Ruim 80% van de kinderen wordt vrolijk en blij van vrij buitenspelen. En ondertussen leggen ze een stevige basis voor de rest van hun leven. Het is aangetoond dat kinderen die veel buitenspelen en bewegen, beter zijn toegerust om gezond en evenwichtig op te groeien. Daarom verzamelen wij om de maand de leukste buitenspeeltips zodat kinderen niet meer naar binnen te krijgen zijn!

Spijkerpoepen

Gouwe ouwe! Zet een aantal lege flessen neer en bind een lang koord om je heupen met aan de onderkant een spijker. Nu is het de bedoeling om de spijker als eerste in het flesje te krijgen door naar beneden te zakken. Dit spel is niet alleen leuk, maar ook goed voor het coördinatie- en concentratievermogen.
Lees meer

gouwe ouwe! zet een aantal lege flessen neer en bind een lang koord om je heupen met aan de onderkant een spijker. nu is het de bedoeling om de spijker als eerste in het flesje te krijgen door naar beneden te zakken. dit spel is niet alleen leuk, maar ook goed voor het coördinatie- en concentratievermogen.

luchtkracht

Je kunt je speelgoedauto laten rijden door luchtkracht! Hiervoor heb je een ballon nodig en een auto met een lus bovenop. Steek de ballon door de lus en zorg ervoor dat de ballon goed klem zit. Niet te strak zodat je hem nog op kunt blazen. Blaas de ballon op en houd het uiteinde dicht totdat je de auto op de grond zet en zzzoef, daar gaat ie!
Lees meer

je kunt je speelgoedauto laten rijden door luchtkracht! hiervoor heb je een ballon nodig en een auto met een lus bovenop. steek de ballon door de lus en zorg ervoor dat de ballon goed klem zit. niet te strak zodat je hem nog op kunt blazen. blaas de ballon op en houd het uiteinde dicht totdat je de auto op de grond zet en zzzoef, daar gaat ie!

Annemaria koekoek

Een groep staat aan een kant van de kamer en èèn aan de andere kant met jullie gezichten naar elkaar. Dan draait die ene persoon zich om en roept: "Annemaria”.. de groep loopt snel richting de roeper en staat stil voordat ie “ koekoek” heeft geroepen en zich weer omdraait. Wie er nog wél beweegt, is af en moet terug naar het begin. Het spel gaat door tot iemand de "Annemaria koekoek"-roeper kan tikken zonder dat diegene hem heeft zien bewegen.
Lees meer

een groep staat aan een kant van de kamer en èèn aan de andere kant met jullie gezichten naar elkaar. dan draait die ene persoon zich om en roept: "annemaria”.. de groep loopt snel richting de roeper en staat stil voordat ie “ koekoek” heeft geroepen en zich weer omdraait. wie er nog wél beweegt, is af en moet terug naar het begin. het spel gaat door tot iemand de "annemaria koekoek"-roeper kan tikken zonder dat diegene hem heeft zien bewegen.

Sneeuwballen vangen

Als het sneeuwt, is dit een leuk spel om met sneeuwballen te spelen. Het kan het ook met tennisballen of sokken waar je een bal van maakt. Je hebt nodig: een emmer en iets waarmee je een lijn kan maken. Spreek van te voren af hoeveel ballen ieder mag gooien en ga tegenover elkaar staan. De een gooit de ballen en de ander probeert deze te vangen met de emmer. Zijn alle ballen op? Dan wissel je. Wie vangt de meeste ballen?
Lees meer

als het sneeuwt, is dit een leuk spel om met sneeuwballen te spelen. het kan het ook met tennisballen of sokken waar je een bal van maakt. je hebt nodig: een emmer en iets waarmee je een lijn kan maken. spreek van te voren af hoeveel ballen ieder mag gooien en ga tegenover elkaar staan. de een gooit de ballen en de ander probeert deze te vangen met de emmer. zijn alle ballen op? dan wissel je. wie vangt de meeste ballen?

Bladeren vangen

Ga naar een plek waar meerdere bomen bij elkaar staan en het spel kan beginnen. De bladeren vallen van de boom, probeer ze te vangen! Tijdens het vangen kunnen de bladeren worden geteld, 1, 2, 3…Hoeveel heb jij er al? Als een kind nog niet kan tellen, dan is alleen het proberen te vangen ook een leuk spel! Het is namelijk ook goed voor de motoriek en hand-oog coördinatie.
Lees meer

ga naar een plek waar meerdere bomen bij elkaar staan en het spel kan beginnen. de bladeren vallen van de boom, probeer ze te vangen! tijdens het vangen kunnen de bladeren worden geteld, 1, 2, 3…hoeveel heb jij er al? als een kind nog niet kan tellen, dan is alleen het proberen te vangen ook een leuk spel! het is namelijk ook goed voor de motoriek en hand-oog coördinatie.

Apenkooi

Bouw een heel parcours, bestaande uit alle materialen die je kunt vinden. Je kunt van alles in je baan verwerken: banken, schommels, bomen, hoepels, fietsbanden. Of ga naar de speeltuin op de hoek, en leg er wat extra hoepels neer. Het spel wordt gespeeld als tikkertje, met als extra regel dat je niet met je voeten de grond aan mag raken. Wie af is, verlaat het speelveld! d!
Lees meer

bouw een heel parcours, bestaande uit alle materialen die je kunt vinden. je kunt van alles in je baan verwerken: banken, schommels, bomen, hoepels, fietsbanden. of ga naar de speeltuin op de hoek, en leg er wat extra hoepels neer. het spel wordt gespeeld als tikkertje, met als extra regel dat je niet met je voeten de grond aan mag raken. wie af is, verlaat het speelveld! d!

Welkom thuis, kabouters!

Wist je dat er ook in jouw buurt kabouters wonen? Met allerlei herfstmateriaal kun je voor hen huisjes bouwen. Verzamel takjes als basis, bedek die met mos en blaadjes. Daarna kun je op zoek naar meubels en versiering om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Bouw je huisjes bij elkaar, zo werk je aan een heel dorp in één keer. Wedden dat de kabouters er graag gaan zijn? Komen er toch geen kabouters wonen? Misschien willen je speelgoedmannetjes dan wel eens buiten overnachten?
Lees meer

wist je dat er ook in jouw buurt kabouters wonen? met allerlei herfstmateriaal kun je voor hen huisjes bouwen. verzamel takjes als basis, bedek die met mos en blaadjes. daarna kun je op zoek naar meubels en versiering om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. bouw je huisjes bij elkaar, zo werk je aan een heel dorp in één keer. wedden dat de kabouters er graag gaan zijn? komen er toch geen kabouters wonen? misschien willen je speelgoedmannetjes dan wel eens buiten overnachten?

Maak je eigen grote bellenblaas stok

Zoek twee grote stokken en een stuk touw met een ringetje eraan (bijv. het ringetje van een sleutelhanger). Doe het touw dubbel en knoop het aan de uiteinden van de stokken vast. Je hebt nu een grote opening (een driehoek) tussen de stokken en het touw, oftewel een superbellenblaasstok! Doop het in het sop (recepten zijn op internet te vinden) en tover de mooiste grote bellen.
Lees meer

zoek twee grote stokken en een stuk touw met een ringetje eraan (bijv. het ringetje van een sleutelhanger). doe het touw dubbel en knoop het aan de uiteinden van de stokken vast. je hebt nu een grote opening (een driehoek) tussen de stokken en het touw, oftewel een superbellenblaasstok! doop het in het sop (recepten zijn op internet te vinden) en tover de mooiste grote bellen.

Schelpenketting voor strandjutters

Yes, het is vakantie! Leuk om met je kinderen een dagje naar zee te gaan. Spelen in het ijskoude water, de nodige kuilen graven en natuurlijk schelpen zoeken. Zoek samen met je kids naar schelpen met een gaatje erin. (Weetje: het gaatje in de schelp komt doordat slakken dit met hun tong boren om het diertje op te eten). Neem zelf touwtjes mee. Door de schelpjes aan het koortje te rijgen, heb aan het einde van de dag een mooie herinnering om mee te nemen.
Lees meer

yes, het is vakantie! leuk om met je kinderen een dagje naar zee te gaan. spelen in het ijskoude water, de nodige kuilen graven en natuurlijk schelpen zoeken. zoek samen met je kids naar schelpen met een gaatje erin. (weetje: het gaatje in de schelp komt doordat slakken dit met hun tong boren om het diertje op te eten). neem zelf touwtjes mee. door de schelpjes aan het koortje te rijgen, heb aan het einde van de dag een mooie herinnering om mee te nemen.

Wolken kijken

Zoek een bewolkte dag uit en ga in het gras liggen, languit op je rug. Bekijk alle wolken die voorbij gaan en zoek tekeningen en figuren in de wolken. Wat zie je allemaal, dieren, mensen? Wedden dat je met wat fantasie heel wat ziet?
Lees meer

zoek een bewolkte dag uit en ga in het gras liggen, languit op je rug. bekijk alle wolken die voorbij gaan en zoek tekeningen en figuren in de wolken. wat zie je allemaal, dieren, mensen? wedden dat je met wat fantasie heel wat ziet?

Prehistorisch jeu de boules

Samen met andere speelkameraadjes, jong en oud kun je dit spel doen. Alle spelers zoeken buiten stenen in één eigen kleur. Daarnaast heb je nog een klein steentje nodig in nog een andere kleur. Speel het spel jeu de boules spel: wie de stenen het dichts bij het kleine steentje gooit, wint. Kun je alleen maar een zelfde steen of grind vinden? Maak dan een eigen tekening op de steen met watervaste stift of verf.
Lees meer

samen met andere speelkameraadjes, jong en oud kun je dit spel doen. alle spelers zoeken buiten stenen in één eigen kleur. daarnaast heb je nog een klein steentje nodig in nog een andere kleur. speel het spel jeu de boules spel: wie de stenen het dichts bij het kleine steentje gooit, wint. kun je alleen maar een zelfde steen of grind vinden? maak dan een eigen tekening op de steen met watervaste stift of verf.

Fietsparcours bouwen

Haal je (loop)fiets naar buiten en maak een parcours. Op het voetpad of in een parkje in de buurt. Een terrein dat al wat heuvelachtig is, is het beste bruikbaar. Met enkele planken maak je al snel een brug of een wip. Of zet de route af met kleine plankjes, touw op de grond of krijt. Of wat dacht je van een poortje waar je net wel (of net niet) onder kan? Natuurlijk mag ook een echte berg en een put niet ontbreken. Met enkele speelkameraadjes doe je wedstrijdjes.
Lees meer

haal je (loop)fiets naar buiten en maak een parcours. op het voetpad of in een parkje in de buurt. een terrein dat al wat heuvelachtig is, is het beste bruikbaar. met enkele planken maak je al snel een brug of een wip. of zet de route af met kleine plankjes, touw op de grond of krijt. of wat dacht je van een poortje waar je net wel (of net niet) onder kan? natuurlijk mag ook een echte berg en een put niet ontbreken. met enkele speelkameraadjes doe je wedstrijdjes.

Doe alsof

Iedereen kan een superheld zijn. Welke zou jij willen zijn, Superman, Batman, Mega Mindy? Pak je stoepkrijt en teken op straat de tofste achtergrond voor jouw superheld! Ga in je tekening liggen en laat iemand een foto maken. Het lijkt nu net of je over daken loopt en draken verslaat.
Lees meer

iedereen kan een superheld zijn. welke zou jij willen zijn, superman, batman, mega mindy? pak je stoepkrijt en teken op straat de tofste achtergrond voor jouw superheld! ga in je tekening liggen en laat iemand een foto maken. het lijkt nu net of je over daken loopt en draken verslaat.

Insectenhotel maken

Insecten houden van warme, donkere en droge plaatsen. In een stad of een tuin kunnen ze die niet altijd vinden. Laat je kind voor hen een eigen insectenhotel maken! Verzamel een houten bakje en zorg voor verschillende materialen waar insecten zich kunnen nestelen: schors, holle takjes, gras of hooi, bladeren en maak er een gezellig hotel van. Zet het vervolgens op een droge, beschutte plek die je niet iedere keer hoeft te verplaatsen..… Daarna blijf je natuurlijk op een afstandje kijken wie er allemaal in komt wonen!
Lees meer

insecten houden van warme, donkere en droge plaatsen. in een stad of een tuin kunnen ze die niet altijd vinden. laat je kind voor hen een eigen insectenhotel maken! verzamel een houten bakje en zorg voor verschillende materialen waar insecten zich kunnen nestelen: schors, holle takjes, gras of hooi, bladeren en maak er een gezellig hotel van. zet het vervolgens op een droge, beschutte plek die je niet iedere keer hoeft te verplaatsen..… daarna blijf je natuurlijk op een afstandje kijken wie er allemaal in komt wonen!

Poppenkast met licht

Een poppenkast krijgt een hele andere invulling door te werken met schaduwfiguren. Je kan meerdere figuren uit papier knippen en op satéstokjes plakken. In een mum van tijd heb je een heel theater vol figuranten die graag in de schijnwerper staan. Hang een laken op en zet er een lamp achter. Zelf ga je ook achter het laken zitten en houd je zelfgemaakte figuurtje voor de lamp. Let the show begin!
Lees meer

een poppenkast krijgt een hele andere invulling door te werken met schaduwfiguren. je kan meerdere figuren uit papier knippen en op satéstokjes plakken. in een mum van tijd heb je een heel theater vol figuranten die graag in de schijnwerper staan. hang een laken op en zet er een lamp achter. zelf ga je ook achter het laken zitten en houd je zelfgemaakte figuurtje voor de lamp. let the show begin!

Maak je eigen modderput

De grootste wens van je kind(eren) uit laten komen? Dat kan in jullie zelfgemaakte modderput. Heb je nog een zandbak staan waar niet meer mee gespeeld wordt of een oud opblaasbadje dat in de schuur staat te vergaan? Dan kun je die nu mooi hergebruiken voor de modderput. Doe wat aarde in de zandbak of het opblaasbad en voeg er lekker veel water aan toe. Kliederen maar! Verstop ook oude speeltjes of plastic diertjes in de modderput. Wie vindt de meeste speeltjes in vijf minuten terug?
Lees meer

de grootste wens van je kind(eren) uit laten komen? dat kan in jullie zelfgemaakte modderput. heb je nog een zandbak staan waar niet meer mee gespeeld wordt of een oud opblaasbadje dat in de schuur staat te vergaan? dan kun je die nu mooi hergebruiken voor de modderput. doe wat aarde in de zandbak of het opblaasbad en voeg er lekker veel water aan toe. kliederen maar! verstop ook oude speeltjes of plastic diertjes in de modderput. wie vindt de meeste speeltjes in vijf minuten terug?

Parcours in de buurt

Maak een parcours door je eigen buurt. Neem wat krijt of hang pijlen op waar de route loopt. Alles kan een hindernis zijn: springen op de witte strepen van het zebrapad, een straatlantaarn beklimmen en zo hoog mogelijk tikken, onder de bank kruipen, over een hekje springen, takken of een boomstam in de weg leggen, een doek spannen…. Nog leuker wordt het als je met je vriendjes in twee groepen werkt en elk voor elkaar een parcours maakt. Wie kan met zijn hele team het snelst de finish halen?
Lees meer

maak een parcours door je eigen buurt. neem wat krijt of hang pijlen op waar de route loopt. alles kan een hindernis zijn: springen op de witte strepen van het zebrapad, een straatlantaarn beklimmen en zo hoog mogelijk tikken, onder de bank kruipen, over een hekje springen, takken of een boomstam in de weg leggen, een doek spannen…. nog leuker wordt het als je met je vriendjes in twee groepen werkt en elk voor elkaar een parcours maakt. wie kan met zijn hele team het snelst de finish halen?

Bouw een groene tipi!

Het is lente, dus tijd om je groene vingers te laten zien. Wist je dat je met bonenplantjes een tipi kunt maken? Bonen groeien immers snel en krijgen gezellig veel blaadjes. Neem vier of meer lange stokken en zet die in de vorm van een tipi bij elkaar. Aan de voet van elke stok zet je een bonenplantje. Laat ze groeien en geniet in de zomer van je eigen groene tipi.
Lees meer

het is lente, dus tijd om je groene vingers te laten zien. wist je dat je met bonenplantjes een tipi kunt maken? bonen groeien immers snel en krijgen gezellig veel blaadjes. neem vier of meer lange stokken en zet die in de vorm van een tipi bij elkaar. aan de voet van elke stok zet je een bonenplantje. laat ze groeien en geniet in de zomer van je eigen groene tipi.

Boem, een zaadbom

Geen eigen tuin of een klein terras? Met zaadbommen kun je je eigen buurt groen en fleurig maken. Je hebt er klei, donkere potaarde en bloemenzaad voor nodig. Neem vijf delen klei, een deel donkere potaarde en een zakje gemengd bloemenzaad. Meng alles goed door elkaar en maak kleine balletjes. Na een dagje drogen, kun je met de zaadbommen op pad. Gooi ze op braakliggend terrein of in de perkjes van bomen langs de weg. In perken die al zijn aangeplant heeft dit minder zin omdat jouw bloemen dan minder goed groeien. Ga na een maand eens op pad om te kijken wat jouw zaadbommen laten bloeien.
Lees meer

geen eigen tuin of een klein terras? met zaadbommen kun je je eigen buurt groen en fleurig maken. je hebt er klei, donkere potaarde en bloemenzaad voor nodig. neem vijf delen klei, een deel donkere potaarde en een zakje gemengd bloemenzaad. meng alles goed door elkaar en maak kleine balletjes. na een dagje drogen, kun je met de zaadbommen op pad. gooi ze op braakliggend terrein of in de perkjes van bomen langs de weg. in perken die al zijn aangeplant heeft dit minder zin omdat jouw bloemen dan minder goed groeien. ga na een maand eens op pad om te kijken wat jouw zaadbommen laten bloeien.

Welkom in de club

Wat is er leuker dan je eigen clubhuis? Zoek een ‘geheim’ plekje in de buurt: achter een struik, bij een verlaten boom of aan het einde van je straat.... Gebruik simpel materiaal om je clubhuis op te bouwen: een oud laken, stukken hout, karton. Verzin een naam voor je clubhuis (en een wachtwoord?) en nodig vriendjes uit. Samen kun je spelletjes spelen, geheimen vertellen ..... wie weet komt er wel iemand iets lekkers brengen?
Lees meer

wat is er leuker dan je eigen clubhuis? zoek een ‘geheim’ plekje in de buurt: achter een struik, bij een verlaten boom of aan het einde van je straat.... gebruik simpel materiaal om je clubhuis op te bouwen: een oud laken, stukken hout, karton. verzin een naam voor je clubhuis (en een wachtwoord?) en nodig vriendjes uit. samen kun je spelletjes spelen, geheimen vertellen ..... wie weet komt er wel iemand iets lekkers brengen?

Maak je eigen paaseitjes knikkerbaan

Zijn alle paaseitjes verstopt, gevonden, maar nog niet opgegeten? Maak dan je eigen paaseitjes-knikkerbaan! Ga op zoek naar lege wc-rollen, stukken buis en lege flessen of melkpakken. Zorg dat de voor- en achterkanten open geknipt zijn en plak ze met plakband aan de muur. Zo heb je binnen de kortste keren een spannende baan om een paaseitjes competitie te houden: welk eitje komt het snelst beneden aan?
Lees meer

zijn alle paaseitjes verstopt, gevonden, maar nog niet opgegeten? maak dan je eigen paaseitjes-knikkerbaan! ga op zoek naar lege wc-rollen, stukken buis en lege flessen of melkpakken. zorg dat de voor- en achterkanten open geknipt zijn en plak ze met plakband aan de muur. zo heb je binnen de kortste keren een spannende baan om een paaseitjes competitie te houden: welk eitje komt het snelst beneden aan?

Insectenbingo

Het is voorjaar en allerlei insecten komen na een lange winter weer te voor schijn. Weet jij welke insecten dat zijn en waar zij wonen? Maak een bingoblad en teken er de insecten op die je kent. Ga vervolgens op zoek naar de plekken waar je deze insecten kunt vinden: op de bloemen, in de heg, onder een bloempot of in de aarde? Een volle kaart? Bingo!
Lees meer

het is voorjaar en allerlei insecten komen na een lange winter weer te voor schijn. weet jij welke insecten dat zijn en waar zij wonen? maak een bingoblad en teken er de insecten op die je kent. ga vervolgens op zoek naar de plekken waar je deze insecten kunt vinden: op de bloemen, in de heg, onder een bloempot of in de aarde? een volle kaart? bingo!

Water opvangen in de regen

Regent het? Doe een wedstrijdje “Wie vangt het meeste water op?”. Ga op zoek naar plekken in de tuin of op straat waar het meeste regenwater naar beneden komt. Bijvoorbeeld de regenpijp, een tak van een boom of onderaan het schuurtje. Zet allerlei pannen, potten en kopjes op deze plekken zodat het water opgevangen wordt. Giet daarna al het opgevangen water in een maatbeker. Wie het meeste water heeft opgevangen is de winnaar!
Lees meer

regent het? doe een wedstrijdje “wie vangt het meeste water op?”. ga op zoek naar plekken in de tuin of op straat waar het meeste regenwater naar beneden komt. bijvoorbeeld de regenpijp, een tak van een boom of onderaan het schuurtje. zet allerlei pannen, potten en kopjes op deze plekken zodat het water opgevangen wordt. giet daarna al het opgevangen water in een maatbeker. wie het meeste water heeft opgevangen is de winnaar!

Speelklaar? Start!

De lente komt eraan, tijd om alles buitenspeel-klaar te maken! Kijk eens naar buiten en bedenk wat je kunt doen om je terras, tuintje of stoep helemaal leuk te maken. Is alles nog vuil van de winter? Neem een emmer met (veel!) zeep, warm water en een dikke spons. Het afschrobben is al leuk! Zorg op het einde nog voor wat versiering: teken alvast een doolhof, hinkelparcours of leuke boodschap op de stoep. Maak een muur- of raamtekening of versier eens je voordeur. Zo ben je helemaal klaar voor de lente!
Lees meer

de lente komt eraan, tijd om alles buitenspeel-klaar te maken! kijk eens naar buiten en bedenk wat je kunt doen om je terras, tuintje of stoep helemaal leuk te maken. is alles nog vuil van de winter? neem een emmer met (veel!) zeep, warm water en een dikke spons. het afschrobben is al leuk! zorg op het einde nog voor wat versiering: teken alvast een doolhof, hinkelparcours of leuke boodschap op de stoep. maak een muur- of raamtekening of versier eens je voordeur. zo ben je helemaal klaar voor de lente!

Wie zoekt, die vindt!

Leer je eigen buurt beter kennen door een zoektocht! Dit spel is leuk als je met z’n tweeën bent: één iemand gaat een klein popje verstoppen, neemt er een foto van en dan mag de ander zoeken, met wat extra aanwijzingen als het niet lukt. Of ga op zoek naar speciale dingen in je buurt: maak een bingo-blad (met bijvoorbeeld een gele fiets, een bepaald huisnummer of een mooie bloem) en probeer om als eerste alles af te kruisen of te fotograferen.
Lees meer

leer je eigen buurt beter kennen door een zoektocht! dit spel is leuk als je met z’n tweeën bent: één iemand gaat een klein popje verstoppen, neemt er een foto van en dan mag de ander zoeken, met wat extra aanwijzingen als het niet lukt. of ga op zoek naar speciale dingen in je buurt: maak een bingo-blad (met bijvoorbeeld een gele fiets, een bepaald huisnummer of een mooie bloem) en probeer om als eerste alles af te kruisen of te fotograferen.

Pimp je fiets

Maak van je gewone fiets of step iets speciaals! Met papier knippen en plakken kom je al een heel eind. Wie weet maak je er wel een motor van, door het frame met karton een stuk breder te maken. Vergeet de uitlaatpijp niet! Speelkaarten met wasknijpers aan de wielen hangen (vrooeeem, vroooeeem!) doen het nog altijd goed. Had je ook al gedacht aan de kerstversiering op batterijen of een radio voor extra licht- en geluidseffecten? En misschien hang je wel een aanhangwagen (denk: rolschaats, bureaustoel op wielen, kinderwagen) aan je fiets?
Lees meer

maak van je gewone fiets of step iets speciaals! met papier knippen en plakken kom je al een heel eind. wie weet maak je er wel een motor van, door het frame met karton een stuk breder te maken. vergeet de uitlaatpijp niet! speelkaarten met wasknijpers aan de wielen hangen (vrooeeem, vroooeeem!) doen het nog altijd goed. had je ook al gedacht aan de kerstversiering op batterijen of een radio voor extra licht- en geluidseffecten? en misschien hang je wel een aanhangwagen (denk: rolschaats, bureaustoel op wielen, kinderwagen) aan je fiets?

Een ketting om van te smullen

Maak een mooie pindaketting voor de vogels. Het is nog volop winter en de vogeltjes verdienen wel iets lekkers. Neem een zak doppinda’s, naald en draad en een prikpen. Rijg de draad aan de naald, prik met de naald door de pinda en trek het touw erdoor. Je kunt ook eerst een gaatje maken met een prikpen als het met de naald niet goed lukt. Rijg zo allemaal pinda’s aan de ketting en hang hem op in de tuin of aan het balkon. De vogeltjes zullen je dankbaar zijn!
Lees meer

maak een mooie pindaketting voor de vogels. het is nog volop winter en de vogeltjes verdienen wel iets lekkers. neem een zak doppinda’s, naald en draad en een prikpen. rijg de draad aan de naald, prik met de naald door de pinda en trek het touw erdoor. je kunt ook eerst een gaatje maken met een prikpen als het met de naald niet goed lukt. rijg zo allemaal pinda’s aan de ketting en hang hem op in de tuin of aan het balkon. de vogeltjes zullen je dankbaar zijn!

Boompje verwisselen

Trek je warme jas aan, ga naar buiten en zoek een mooie plek met veel bomen (of paaltjes). Ook al is het misschien nog een beetje koud, met dit spelletje blijft iedereen lekker warm! Eén persoon is de tikker en de andere personen gaan allemaal bij een boom staan. Het is de bedoeling dat je steeds van boom verwisselt. Tijdens het rennen naar een andere boom kun je getikt worden en ben jij de tikker! Snel rennen dus.
Lees meer

trek je warme jas aan, ga naar buiten en zoek een mooie plek met veel bomen (of paaltjes). ook al is het misschien nog een beetje koud, met dit spelletje blijft iedereen lekker warm! eén persoon is de tikker en de andere personen gaan allemaal bij een boom staan. het is de bedoeling dat je steeds van boom verwisselt. tijdens het rennen naar een andere boom kun je getikt worden en ben jij de tikker! snel rennen dus.

Stokken-glij-wedstrijd

Het vriest in Nederland. De ijskoorts is weer losgebroken! Hopelijk blijft het nog even vriezen, want voor dit spel moet er wel ijs liggen. Zoek allemaal een stok, ongeveer even groot en dik. Laat de stokken over het ijs glijden. Wie kan hem het verst laten glijden? Die is de winnaar! Je kunt ook water over de tegels in de tuin doen en laten bevriezen. Zo kun je het spel in je eigen achtertuin spelen.
Lees meer

het vriest in nederland. de ijskoorts is weer losgebroken! hopelijk blijft het nog even vriezen, want voor dit spel moet er wel ijs liggen. zoek allemaal een stok, ongeveer even groot en dik. laat de stokken over het ijs glijden. wie kan hem het verst laten glijden? die is de winnaar! je kunt ook water over de tegels in de tuin doen en laten bevriezen. zo kun je het spel in je eigen achtertuin spelen.

Blokje om wandelen

Ga op ontdekking in je eigen buurt! Wandel een blokje om het huis of door je straat op verschillende manieren: met de fiets, te voet, achteruit, al hinkelend, met een blinddoek (en natuurlijk een hulpje mee)… Of neem de teddybeer aan de riem mee uit wandelen en ontdek je buurt! Misschien kun je wel kleine verrassingen maken voor je buren zoals een mooie kaart of tekening en die in hun brievenbus stoppen. Wie weet krijg je wel post terug?
Lees meer

ga op ontdekking in je eigen buurt! wandel een blokje om het huis of door je straat op verschillende manieren: met de fiets, te voet, achteruit, al hinkelend, met een blinddoek (en natuurlijk een hulpje mee)… of neem de teddybeer aan de riem mee uit wandelen en ontdek je buurt! misschien kun je wel kleine verrassingen maken voor je buren zoals een mooie kaart of tekening en die in hun brievenbus stoppen. wie weet krijg je wel post terug?

Licht in donkere dagen

Donkere dagen vragen om gezelligheid! Wist je dat je heel eenvoudig een gezellige lampion kunt maken? Neem een oud blikje en maak er met een hamer en een spijker gaatjes in. Dat kunnen er veel zijn, misschien wel in een patroon? Schilder het blikje in een vrolijk kleur en hang er een ijzerdraadje aan. Een lampje erin en klaar! Of neem een glazen potje en plak er doorschijnend gekleurd papier op, ook dat geeft een mooi effect! En: als het buiten donker is, kun je ermee gaan wandelen.
Lees meer

donkere dagen vragen om gezelligheid! wist je dat je heel eenvoudig een gezellige lampion kunt maken? neem een oud blikje en maak er met een hamer en een spijker gaatjes in. dat kunnen er veel zijn, misschien wel in een patroon? schilder het blikje in een vrolijk kleur en hang er een ijzerdraadje aan. een lampje erin en klaar! of neem een glazen potje en plak er doorschijnend gekleurd papier op, ook dat geeft een mooi effect! en: als het buiten donker is, kun je ermee gaan wandelen.

Spelen met sneeuw

Wie weet sneeuwt het binnenkort wel! Dan kun je natuurlijk een sneeuwman gaan maken, maar heb je wel eens aan een sneeuwegel (een hoopje sneeuw met een spitse snuit en takjes erin) of een sneeuwslang gedacht? Of: kleed je sneeuwman aan in een thema, als piraat of toch liever een bruid? Of doe de grote vreselijke sneeuwman na: knip grote voeten uit stevig karton, hang ze onderaan je schoen en ga op die manier wandelen in de verse sneeuw. Waar komt dat mysterieuze spoor vandaan? Nu maar hopen op een witte kerst…!
Lees meer

wie weet sneeuwt het binnenkort wel! dan kun je natuurlijk een sneeuwman gaan maken, maar heb je wel eens aan een sneeuwegel (een hoopje sneeuw met een spitse snuit en takjes erin) of een sneeuwslang gedacht? of: kleed je sneeuwman aan in een thema, als piraat of toch liever een bruid? of doe de grote vreselijke sneeuwman na: knip grote voeten uit stevig karton, hang ze onderaan je schoen en ga op die manier wandelen in de verse sneeuw. waar komt dat mysterieuze spoor vandaan? nu maar hopen op een witte kerst…!

Pakjes- estafette

Pakjespieten opgelet: dit is de pakjes- estafette! Voor dit spel heb je twee even grote teams nodig. Ieder teamlid heeft één pakje. Gebruik bijvoorbeeld doosjes of lege frisdrankflesjes. Teken met stoepkrijt een start- en finishlijn (15 meter uit elkaar). De spelers gaan met hun pakje/flesje in een rij staan. Klaar? Rennen maar! Kom zo snel mogelijk terug want het team dat als eerste alle pakjes naar de overkant brengt wint. Maak het nog spannender met hindernissen zoals bladeren om overheen te springen of een slalom steentjespad!
Lees meer

pakjespieten opgelet: dit is de pakjes- estafette! voor dit spel heb je twee even grote teams nodig. ieder teamlid heeft één pakje. gebruik bijvoorbeeld doosjes of lege frisdrankflesjes. teken met stoepkrijt een start- en finishlijn (15 meter uit elkaar). de spelers gaan met hun pakje/flesje in een rij staan. klaar? rennen maar! kom zo snel mogelijk terug want het team dat als eerste alle pakjes naar de overkant brengt wint. maak het nog spannender met hindernissen zoals bladeren om overheen te springen of een slalom steentjespad!

Breng de paarden terug naar stal!

O nee, de paarden van Sinterklaas zijn ontsnapt! Een leuk spel voor de hele klas of buurt! Maak op de grond met bladeren een groot vierkant vak, ongeveer 4 bij 4 meter groot. Dit is de paardenstal. Drie kinderen spelen de paardenpieten (zij hebben een lintje of touwtje om) en de rest speelt een ontsnapt paard. Rennen maar! De paardenpieten proberen de paarden te pakken. Als dit gelukt is, gaat het paard terug naar de stal. Lukt het de paardenpieten om alle paarden op tijd terug te brengen?
Lees meer

o nee, de paarden van sinterklaas zijn ontsnapt! een leuk spel voor de hele klas of buurt! maak op de grond met bladeren een groot vierkant vak, ongeveer 4 bij 4 meter groot. dit is de paardenstal. drie kinderen spelen de paardenpieten (zij hebben een lintje of touwtje om) en de rest speelt een ontsnapt paard. rennen maar! de paardenpieten proberen de paarden te pakken. als dit gelukt is, gaat het paard terug naar de stal. lukt het de paardenpieten om alle paarden op tijd terug te brengen?

Gooi het in de schoorsteen!

De schoorsteenpieten zijn heel erg druk en kunnen wel wat hulp gebruiken. Met dit leuke spel kunnen kinderen vast oefenen! Neem een emmer en zet deze met de opening naar boven neer. Dit is de schoorsteen. Zoek dan cadeautjes! Steentjes zijn 5 punten, kastanjes zijn 10 punten en dennenappels 20 punten. Ga dan op twee meter afstand staan van de schoorsteen en ….. gooien maar! Wie verzamelt de meeste punten?
Lees meer

de schoorsteenpieten zijn heel erg druk en kunnen wel wat hulp gebruiken. met dit leuke spel kunnen kinderen vast oefenen! neem een emmer en zet deze met de opening naar boven neer. dit is de schoorsteen. zoek dan cadeautjes! steentjes zijn 5 punten, kastanjes zijn 10 punten en dennenappels 20 punten. ga dan op twee meter afstand staan van de schoorsteen en ….. gooien maar! wie verzamelt de meeste punten?

Dennenappel bowling

Ga lekker met de kinderen naar buiten en neem een bal mee. Laat de kinderen tien dennenappels zoeken en zet ze samen rechtop in een driehoek neer. Met bladeren kunnen jullie een mooie startstreep maken. Zet dan vijf grote stappen vanaf de driehoek. Pak de bal en….rollen maar! Wie gooit als eerste alle dennenappels om? Strike! Kinderen kunnen de dennenappels ook mee naar huis nemen om te schilderen. Nodig daarna de hele buurt uit voor een geweldig bowlingfeestje buiten!
Lees meer

ga lekker met de kinderen naar buiten en neem een bal mee. laat de kinderen tien dennenappels zoeken en zet ze samen rechtop in een driehoek neer. met bladeren kunnen jullie een mooie startstreep maken. zet dan vijf grote stappen vanaf de driehoek. pak de bal en….rollen maar! wie gooit als eerste alle dennenappels om? strike! kinderen kunnen de dennenappels ook mee naar huis nemen om te schilderen. nodig daarna de hele buurt uit voor een geweldig bowlingfeestje buiten!

Ik zie ik zie, wat jij niet ziet!

Veel plezier met dit spannende zoekspel! Dit spel speel je met twee groepjes van gelijke grote. Elk groepje gaat apart het bos in en zoekt vijf verschillende dingen bij elkaar. Bijvoorbeeld een eikeltje, beukennootje of bladeren. Elk groepje heeft hier een kwartier de tijd voor. Daarna wisselen de kinderen van gevonden voorwerpen en gaan weer terug het bos in. Zoek, zoek, zoek… Wie vindt als eerste dezelfde voorwerpen terug als het andere groepje? Goed opletten en samenwerken dus!
Lees meer

veel plezier met dit spannende zoekspel! dit spel speel je met twee groepjes van gelijke grote. elk groepje gaat apart het bos in en zoekt vijf verschillende dingen bij elkaar. bijvoorbeeld een eikeltje, beukennootje of bladeren. elk groepje heeft hier een kwartier de tijd voor. daarna wisselen de kinderen van gevonden voorwerpen en gaan weer terug het bos in. zoek, zoek, zoek… wie vindt als eerste dezelfde voorwerpen terug als het andere groepje? goed opletten en samenwerken dus!

Bladerkunst

Wist je dat je met bladeren prachtige kunstwerken kunt maken? Snel naar buiten! De kinderen verzamelen eerst veel bladeren. Die moeten goed drogen. Dan is het tijd voor de kunstenaars om aan de slag te gaan. Leg de bladeren onder een wit papier en ga eroverheen met potloden, waskrijt of ecoline. Je ziet de afdruk van de bladeren vanzelf verschijnen: prachtig. Zoek een mooi plekje om de kunst op te hangen of neer te leggen, bijvoorbeeld in een lijstje van kastanjes. Haal de herfst in huis!
Lees meer

wist je dat je met bladeren prachtige kunstwerken kunt maken? snel naar buiten! de kinderen verzamelen eerst veel bladeren. die moeten goed drogen. dan is het tijd voor de kunstenaars om aan de slag te gaan. leg de bladeren onder een wit papier en ga eroverheen met potloden, waskrijt of ecoline. je ziet de afdruk van de bladeren vanzelf verschijnen: prachtig. zoek een mooi plekje om de kunst op te hangen of neer te leggen, bijvoorbeeld in een lijstje van kastanjes. haal de herfst in huis!

Superbellen blazen

Heb jij weleens supergrote bellen geblazen? Zo lukt het je zeker! Meng voorzichtig 1 liter water met een flinke scheut afwasmiddel. Pak nu twee rietjes en haal een dun stuk touw van ongeveer twee meter door beide rietjes. Knoop de uiteinden van het touwtje aan elkaar en zorg ervoor dat de knoop in een van de rietjes verstopt zit. Houd de rietjes vast en doop de rietjes met het touw in het sopje. Haal het er voorzichtig uit en beweeg langzaam omhoog. Wie maakt de grootste bellen?
Lees meer

heb jij weleens supergrote bellen geblazen? zo lukt het je zeker! meng voorzichtig 1 liter water met een flinke scheut afwasmiddel. pak nu twee rietjes en haal een dun stuk touw van ongeveer twee meter door beide rietjes. knoop de uiteinden van het touwtje aan elkaar en zorg ervoor dat de knoop in een van de rietjes verstopt zit. houd de rietjes vast en doop de rietjes met het touw in het sopje. haal het er voorzichtig uit en beweeg langzaam omhoog. wie maakt de grootste bellen?

Ringwerpen

Ga op zoek naar vijf stokken van ongeveer een meter hoog. Pak een kwast en vijf verschillende kleuren verf. Geef de stokken allemaal een andere kleur. Elke kleur staat voor een ander aantal punten. Duw nu de stokken op een rijtje in de grond, met tussen elke stok een meter ruimte. Nu de ringen nog! Deze maak je van dunne takjes en touw. Buig de takjes in een cirkel en maak ze aan de uiteinden vast met een touwtje. Ga nu op ongeveer twee meter afstand staan en probeer de ringen om de stokken te gooien. Wie gooit de meeste punten?
Lees meer

ga op zoek naar vijf stokken van ongeveer een meter hoog. pak een kwast en vijf verschillende kleuren verf. geef de stokken allemaal een andere kleur. elke kleur staat voor een ander aantal punten. duw nu de stokken op een rijtje in de grond, met tussen elke stok een meter ruimte. nu de ringen nog! deze maak je van dunne takjes en touw. buig de takjes in een cirkel en maak ze aan de uiteinden vast met een touwtje. ga nu op ongeveer twee meter afstand staan en probeer de ringen om de stokken te gooien. wie gooit de meeste punten?

Plezier met stenen

Wist je dat je met stenen ook verhalen kunt vertellen? Dat gaat zo! Ga naar buiten en verzamel een paar mooie, gladde stenen met ronde vormen. Pak ook wat waterverf en kwasten. Schilder mooie plaatjes op de stenen: dieren, piraten, prinsessen… niets is te gek! Als de verf is opgedroogd, kun je de stenen op een rijtje leggen en zo een verhaal maken van de plaatjes. Wordt het een spannend of vrolijk verhaal? Laat je fantasie maar op de vrije loop gaan!
Lees meer

wist je dat je met stenen ook verhalen kunt vertellen? dat gaat zo! ga naar buiten en verzamel een paar mooie, gladde stenen met ronde vormen. pak ook wat waterverf en kwasten. schilder mooie plaatjes op de stenen: dieren, piraten, prinsessen… niets is te gek! als de verf is opgedroogd, kun je de stenen op een rijtje leggen en zo een verhaal maken van de plaatjes. wordt het een spannend of vrolijk verhaal? laat je fantasie maar op de vrije loop gaan!

Olympische meerkamp

Zaklopen, kruiwagenlopen en hordelopen: de olympische meerkamp voor kinderen. Verdeel minimaal zes kinderen in teams van twee. Voor het zaklopen zijn grote (jute) zakken nodig. Voor het hordelopen kun je zelf hordes maken met flexibele takken (die je in het gras prikt) en touw. Lopen als een kruiwagen? Eén kind gaat op handen en knieën zitten, een teamgenootje pakt de benen vast en GO… Wie is het snelst aan de overkant als kruiwagen, springend in de zak of over de hordes?
Lees meer

zaklopen, kruiwagenlopen en hordelopen: de olympische meerkamp voor kinderen. verdeel minimaal zes kinderen in teams van twee. voor het zaklopen zijn grote (jute) zakken nodig. voor het hordelopen kun je zelf hordes maken met flexibele takken (die je in het gras prikt) en touw. lopen als een kruiwagen? eén kind gaat op handen en knieën zitten, een teamgenootje pakt de benen vast en go… wie is het snelst aan de overkant als kruiwagen, springend in de zak of over de hordes?

Discuswerpen

Wist je dat discuswerpen één van de oudste onderdelen is van de moderne Olympische Spelen? Ga lekker naar buiten en teken op de stoep om de drie meter een grote cirkel met tien, vijftien en twintig punten met stoepkrijt. Teken bij 12 meter een hele grote cirkel, deze telt voor 100 punten. Je kunt in plaats van cirkels tekenen ook hoepels neerleggen op een grasveld. Laat de kinderen met een frisbee gooien. Of maak zelf een discus van karton of een oude cd! Wie na vijf keer gooien de meeste punten heeft, wint!
Lees meer

wist je dat discuswerpen één van de oudste onderdelen is van de moderne olympische spelen? ga lekker naar buiten en teken op de stoep om de drie meter een grote cirkel met tien, vijftien en twintig punten met stoepkrijt. teken bij 12 meter een hele grote cirkel, deze telt voor 100 punten. je kunt in plaats van cirkels tekenen ook hoepels neerleggen op een grasveld. laat de kinderen met een frisbee gooien. of maak zelf een discus van karton of een oude cd! wie na vijf keer gooien de meeste punten heeft, wint!

Ballonspelen

Met een ballon kun je veel sporten doen, zoals tennis of (beach)volleybal. Maak je eigen tennisracket! Zoek een paar stevige takken van gelijke lengte. Bind ze aan elkaar vast met touw. Maak dan van twee stukken stevig karton de bovenkant van het tennisracket en plak deze aan het touwenbundeltje vast met tape. Met een spuitbus of verfkwasten pimp je het racket! Blaas een ballon op en spelen maar! Liever volleybal? Laat dan het racket weg en sla de bal over met je handen. Ook leuk voor op het strand!
Lees meer

met een ballon kun je veel sporten doen, zoals tennis of (beach)volleybal. maak je eigen tennisracket! zoek een paar stevige takken van gelijke lengte. bind ze aan elkaar vast met touw. maak dan van twee stukken stevig karton de bovenkant van het tennisracket en plak deze aan het touwenbundeltje vast met tape. met een spuitbus of verfkwasten pimp je het racket! blaas een ballon op en spelen maar! liever volleybal? laat dan het racket weg en sla de bal over met je handen. ook leuk voor op het strand!

Met waterverven

Je hebt waterverven en je hebt mét water verven. Dit laatste is wat we gaan doen! Pak een grote emmer met water en een paar dikke kwasten. Doop de kwast in het water en laat de kleine Picasso maar in je los. Tekenen op de straat is toch net zo leuk? De tekening verdwijnt natuurlijk weer na een tijdje, maar dat maakt het juist leuk! Je kunt er een wedstrijdje van maken… wie heeft als eerste zijn of haar tekening af voordat het opgedroogd is? Helemaal leuk als het wat warmer is en je zelf ook nat mag worden.
Lees meer

je hebt waterverven en je hebt mét water verven. dit laatste is wat we gaan doen! pak een grote emmer met water en een paar dikke kwasten. doop de kwast in het water en laat de kleine picasso maar in je los. tekenen op de straat is toch net zo leuk? de tekening verdwijnt natuurlijk weer na een tijdje, maar dat maakt het juist leuk! je kunt er een wedstrijdje van maken… wie heeft als eerste zijn of haar tekening af voordat het opgedroogd is? helemaal leuk als het wat warmer is en je zelf ook nat mag worden.

Wiebel de wiebel…..reuze Jenga!

Maak een reuze Jenga! Zoek 48 takjes van dezelfde lengte, hoogte en breedte. Maak dan een stapel van 12 lagen door steeds vier takjes naast elkaar te leggen. Afwisselend horizontaal en verticaal, zodat de toren goed stevig wordt. De kinderen kunnen er steeds één voor één een takje uithalen en deze weer bovenop de stapel leggen in de goede volgorde. Pas op! Het wordt steeds wiebeliger. Zorg dat de toren niet omvalt! Wie laat de toren het langste staan en wint dit leuke spel?
Lees meer

maak een reuze jenga! zoek 48 takjes van dezelfde lengte, hoogte en breedte. maak dan een stapel van 12 lagen door steeds vier takjes naast elkaar te leggen. afwisselend horizontaal en verticaal, zodat de toren goed stevig wordt. de kinderen kunnen er steeds één voor één een takje uithalen en deze weer bovenop de stapel leggen in de goede volgorde. pas op! het wordt steeds wiebeliger. zorg dat de toren niet omvalt! wie laat de toren het langste staan en wint dit leuke spel?

Bliklopen 2.0

Bliklopen 2.0 met de hele buurt! Maak eerst teams. Een team bestaat uit vier kinderen die gaan bliklopen en één ‘reporter’. De reporter maakt een geweldig filmpje van de wedstrijd. Maak eerst de blikken gereed. Pak twee even hoge blikken, boor in beide zijkanten een gaatje en span er een touw door dat hoog genoeg is om vast te pakken. Maak met bijvoorbeeld stoepkrijt een start-, en finishstreep. En dan? Zo snel mogelijk naar de overkant! Welk team boekt een record én maakt het mooiste filmpje? Klaar voor de start… af!
Lees meer

bliklopen 2.0 met de hele buurt! maak eerst teams. een team bestaat uit vier kinderen die gaan bliklopen en één ‘reporter’. de reporter maakt een geweldig filmpje van de wedstrijd. maak eerst de blikken gereed. pak twee even hoge blikken, boor in beide zijkanten een gaatje en span er een touw door dat hoog genoeg is om vast te pakken. maak met bijvoorbeeld stoepkrijt een start-, en finishstreep. en dan? zo snel mogelijk naar de overkant! welk team boekt een record én maakt het mooiste filmpje? klaar voor de start… af!

Modderkunstwerken

Kinderen, modder en een waterpistool: de gouden combinatie voor rommel en veel kliederplezier! Wat is de bedoeling? Maak zelf modder door aarde of zand te mengen met water. Zorg ervoor dat je mengsel niet al te dik wordt. Doe je zelfgemaakte modder in een waterpistool. Hang een groot (oud), wit laken op aan een waslijn en laat de rest maar aan de kinderen over! Extra leuk wordt het als de modder een kleurtje krijgt. Voeg daarvoor sap van groente en fruit toe aan je mengsel. Veel plezier met de kleine Picasso’s!
Lees meer

kinderen, modder en een waterpistool: de gouden combinatie voor rommel en veel kliederplezier! wat is de bedoeling? maak zelf modder door aarde of zand te mengen met water. zorg ervoor dat je mengsel niet al te dik wordt. doe je zelfgemaakte modder in een waterpistool. hang een groot (oud), wit laken op aan een waslijn en laat de rest maar aan de kinderen over! extra leuk wordt het als de modder een kleurtje krijgt. voeg daarvoor sap van groente en fruit toe aan je mengsel. veel plezier met de kleine picasso’s!

Maak je eigen modderput

De grootste wens van je kind(eren) uit laten komen? Dat kan in jullie zelfgemaakte modderput. Heb je nog een zandbak staan waar niet meer mee gespeeld wordt of een oud opblaaszwembad dat in de schuur staat te vergaan? Dan kun je die nu mooi hergebruiken voor de modderput. Doe wat aarde in de zandbak of het opblaaszwembad en voeg er lekker veel water aan toe.. Kliederen maar! Ook leuk: verstop oude speeltjes of plastic diertjes in de modderput. Wie vindt de meeste speeltjes in vijf minu-ten terug?
Lees meer

de grootste wens van je kind(eren) uit laten komen? dat kan in jullie zelfgemaakte modderput. heb je nog een zandbak staan waar niet meer mee gespeeld wordt of een oud opblaaszwembad dat in de schuur staat te vergaan? dan kun je die nu mooi hergebruiken voor de modderput. doe wat aarde in de zandbak of het opblaaszwembad en voeg er lekker veel water aan toe.. kliederen maar! ook leuk: verstop oude speeltjes of plastic diertjes in de modderput. wie vindt de meeste speeltjes in vijf minu-ten terug?

Modderballonnenkampioen

Voor dit spel heeft heb je veel (water)ballonen nodig, een groot wit laken en natuurlijk… modder! Maak zelf een moddermengsel en vul de ballonnen hiermee. Dit gaat makkelijk met een trechter. Doe de modderballonnen in een emmer. Pak een oud laken en knip vier cirkels van verschillende groottes uit. Zet bij elk gat in het laken een puntenaantal (bij de grootste cirkel bijvoorbeeld 10, die daarna 25, dan 50 en bij de kleinste 100). Maak een startstreep en gooien maar!
Lees meer

voor dit spel heeft heb je veel (water)ballonen nodig, een groot wit laken en natuurlijk… modder! maak zelf een moddermengsel en vul de ballonnen hiermee. dit gaat makkelijk met een trechter. doe de modderballonnen in een emmer. pak een oud laken en knip vier cirkels van verschillende groottes uit. zet bij elk gat in het laken een puntenaantal (bij de grootste cirkel bijvoorbeeld 10, die daarna 25, dan 50 en bij de kleinste 100). maak een startstreep en gooien maar!

Reusachtige schoenenrace

Met dit spel brengen kinderen een paar schoenen terug naar ‘de reus’ en staan zij letterlijk in de voetsporen van hun ouders! Ontzettend leuk om te doen met buurtkinderen of de klas. Trek alle kinderen een veel te groot paar schoenen aan. Maak buiten een parcours: over een bruggetje, dwars door een zandbak of over een grindpad. Wie zijn schoenen onderweg verliest of er per ongeluk uitglipt, heeft pech en moet opnieuw de hele route afleggen. Wie als eerste met beide reuzenschoenen over de finish komt, heeft gewonnen!
Lees meer

met dit spel brengen kinderen een paar schoenen terug naar ‘de reus’ en staan zij letterlijk in de voetsporen van hun ouders! ontzettend leuk om te doen met buurtkinderen of de klas. trek alle kinderen een veel te groot paar schoenen aan. maak buiten een parcours: over een bruggetje, dwars door een zandbak of over een grindpad. wie zijn schoenen onderweg verliest of er per ongeluk uitglipt, heeft pech en moet opnieuw de hele route afleggen. wie als eerste met beide reuzenschoenen over de finish komt, heeft gewonnen!

Appeltjes van Oranje

Prinsen en prinsessen koninklijk vervoeren? Dit spel is alvast een goede oefening! Neem een kartonnen ondergrond, een touwtje en éen of meerdere sinaasappels. Bind het touwtje aan het karton vast en leg een sinaasappel op het karton. Trek het karton met de sinaasappel erop zover mogelijk vooruit zonder dat de sinaasappel eraf valt. Je kunt de koets versieren en gezichtjes op de sinaasappels tekenen. Maak er een wedstrijdje van of leg meerdere sinaasappels op het karton om het spannender te maken!
Lees meer

prinsen en prinsessen koninklijk vervoeren? dit spel is alvast een goede oefening! neem een kartonnen ondergrond, een touwtje en éen of meerdere sinaasappels. bind het touwtje aan het karton vast en leg een sinaasappel op het karton. trek het karton met de sinaasappel erop zover mogelijk vooruit zonder dat de sinaasappel eraf valt. je kunt de koets versieren en gezichtjes op de sinaasappels tekenen. maak er een wedstrijdje van of leg meerdere sinaasappels op het karton om het spannender te maken!

Voetenschilderij

Klieder kladder! Lekker schilderen…alleen niet op de manier die je zou verwachten. Voor dit spel gaan de kinderen aan de slag met de voeten! Leg kwasten, verf, een stuk karton of een groot vel papier klaar en laat de kinderen op een stoel zitten. Ze moeten de kwasten tussen de tenen klemmen voor een goede grip. En dan begint de pret: de kwast in de verf dopen en iets moois op papier zetten! Wie lukt het om een mooi voetenschilderij te maken? Maak het moeilijker door elkaar na te verven! Of een lid van het Koninklijk huis.
Lees meer

klieder kladder! lekker schilderen…alleen niet op de manier die je zou verwachten. voor dit spel gaan de kinderen aan de slag met de voeten! leg kwasten, verf, een stuk karton of een groot vel papier klaar en laat de kinderen op een stoel zitten. ze moeten de kwasten tussen de tenen klemmen voor een goede grip. en dan begint de pret: de kwast in de verf dopen en iets moois op papier zetten! wie lukt het om een mooi voetenschilderij te maken? maak het moeilijker door elkaar na te verven! of een lid van het koninklijk huis.

Dolle dwaze dobbelstenen

Een dobbelspel maar dan leuker! Je hebt nodig: twee kartonnen dozen en potloden. Vouw de dozen dicht tot reuze dobbelstenen. Schrijf op elk vlak een avontuurlijke opdracht! Denk aan: in een boom klimmen, slootje springen of een sprintje trekken. Op de andere dobbelsteen schrijf je op elk vlak een voorwerp, zoals een knuffel of banaan. Ga buiten bij elkaar zitten en gooi de dobbelstenen tegelijk. Degene die aan de beurt is, voert de opdracht uit en moet daarbij het voorwerp meenemen en niet laten vallen!
Lees meer

een dobbelspel maar dan leuker! je hebt nodig: twee kartonnen dozen en potloden. vouw de dozen dicht tot reuze dobbelstenen. schrijf op elk vlak een avontuurlijke opdracht! denk aan: in een boom klimmen, slootje springen of een sprintje trekken. op de andere dobbelsteen schrijf je op elk vlak een voorwerp, zoals een knuffel of banaan. ga buiten bij elkaar zitten en gooi de dobbelstenen tegelijk. degene die aan de beurt is, voert de opdracht uit en moet daarbij het voorwerp meenemen en niet laten vallen!

Schip ahoy!

Oh jee… een schip met pech! Maak groepjes van maximaal vijf kinderen, zij zijn reddingsboten en staan in een rijtje achter elkaar. Met een blinddoek om houden ze elkaar vast bij de middel. Één kind staat ergens anders, en is het ‘gestrande schip’ dat hulp nodig heeft. De reddingsboten moeten het gestrande schip zo snel mogelijk vinden! Door af en toe een geluid te maken weten de reddingsboten of ze in de buurt zijn. Maar: het gestrande schip mag niet verplaatsen! De winnaar is de reddingsboot die als eerst dit schip vindt!
Lees meer

oh jee… een schip met pech! maak groepjes van maximaal vijf kinderen, zij zijn reddingsboten en staan in een rijtje achter elkaar. met een blinddoek om houden ze elkaar vast bij de middel. Één kind staat ergens anders, en is het ‘gestrande schip’ dat hulp nodig heeft. de reddingsboten moeten het gestrande schip zo snel mogelijk vinden! door af en toe een geluid te maken weten de reddingsboten of ze in de buurt zijn. maar: het gestrande schip mag niet verplaatsen! de winnaar is de reddingsboot die als eerst dit schip vindt!

Spookbrug oversteken

Dit spel is voor de echte durfals met goede evenwichtsskills! Span twee stevige touwen tussen twee bomen. Controleer of ze stevig vastzitten! Het ene touw hangt ongeveer 30 centimeter van de grond. Het andere touw een meter hoger. Onder het touw bevindt zich een zogenaamd meer met allemaal spoken! Ieehhh! De kinderen kunnen ontkomen aan de spookmeer door de touwbrug over te steken. Laat ze voorzichtig op het onderste touw stappen en zich goed vasthouden aan het bovenste touw. En? Wie is een echte bikkel?!
Lees meer

dit spel is voor de echte durfals met goede evenwichtsskills! span twee stevige touwen tussen twee bomen. controleer of ze stevig vastzitten! het ene touw hangt ongeveer 30 centimeter van de grond. het andere touw een meter hoger. onder het touw bevindt zich een zogenaamd meer met allemaal spoken! ieehhh! de kinderen kunnen ontkomen aan de spookmeer door de touwbrug over te steken. laat ze voorzichtig op het onderste touw stappen en zich goed vasthouden aan het bovenste touw. en? wie is een echte bikkel?!

Mini blowkartrace

Misschien heb je ze op het strand weleens voorbij zien scheuren: blowkarts. De karretjes met drie wielen, een zeil en stuur. Gelukkig hoeven we hiervoor niet perse naar de noordkust. Maak je eigen blowkart! Een speelgoedautootje en een klein zeil gemaakt van een (vouw)papiertje. Het zeiltje bevestig je aan een satéprikker en deze maak je met plakband stevig vast aan je eigen blowkart. Zet je autootje buiten in de goede windrichting en racen maar. Speel wedstrijden met buurtgenootjes of vriendjes en kijk welk autootje het snelste is.
Lees meer

misschien heb je ze op het strand weleens voorbij zien scheuren: blowkarts. de karretjes met drie wielen, een zeil en stuur. gelukkig hoeven we hiervoor niet perse naar de noordkust. maak je eigen blowkart! een speelgoedautootje en een klein zeil gemaakt van een (vouw)papiertje. het zeiltje bevestig je aan een satéprikker en deze maak je met plakband stevig vast aan je eigen blowkart. zet je autootje buiten in de goede windrichting en racen maar. speel wedstrijden met buurtgenootjes of vriendjes en kijk welk autootje het snelste is.

Zweefvliegtuigje

Knutsel een papieren vliegtuigje en versier deze met verf, tekeningen, glitters, enzovoorts. Let wel op dat het vliegtuigje niet te zwaar wordt, anders kan die straks niet goed meer zweven. Ga naar buiten en zoek een plek op waar veel wind staat, neem een aanloop en gooi je vliegtuigje de lucht in. Natuurlijk wel met de wind mee. En? Hoe ver komt ie? Maak het nog spannender en organiseer een competitie onder bijvoorbeeld klasgenootjes. Welk vliegtuigje maakt de meeste meters? En, hoe kun je jouw vliegtuigje nog sneller maken?
Lees meer

knutsel een papieren vliegtuigje en versier deze met verf, tekeningen, glitters, enzovoorts. let wel op dat het vliegtuigje niet te zwaar wordt, anders kan die straks niet goed meer zweven. ga naar buiten en zoek een plek op waar veel wind staat, neem een aanloop en gooi je vliegtuigje de lucht in. natuurlijk wel met de wind mee. en? hoe ver komt ie? maak het nog spannender en organiseer een competitie onder bijvoorbeeld klasgenootjes. welk vliegtuigje maakt de meeste meters? en, hoe kun je jouw vliegtuigje nog sneller maken?

Waar komt de wind vandaan?

Waait het buiten lekker hard? Dan kun je met dit spel zien waar de wind vandaan komt! Je hebt vast nog wel ergens een oud shirt met lange mouwen liggen. Knip een mouw er vanaf en versier deze met watervaste verf of stiften. Aan een uiteinde van de mouw, kun je franjes knippen, die bewegen straks leuk in de wind. Aan de andere kant van de mouw bevestig je een stuk ijzerdraad zigzaggend door het shirt heen, zodat de mouw open blijft staan. Bevestig er met touw een stok aan en prik in de grond. Geen zin in zoveel knutselen? Een plastic zak doet het ook goed als windzak!
Lees meer

waait het buiten lekker hard? dan kun je met dit spel zien waar de wind vandaan komt! je hebt vast nog wel ergens een oud shirt met lange mouwen liggen. knip een mouw er vanaf en versier deze met watervaste verf of stiften. aan een uiteinde van de mouw, kun je franjes knippen, die bewegen straks leuk in de wind. aan de andere kant van de mouw bevestig je een stuk ijzerdraad zigzaggend door het shirt heen, zodat de mouw open blijft staan. bevestig er met touw een stok aan en prik in de grond. geen zin in zoveel knutselen? een plastic zak doet het ook goed als windzak!

Ren je rot!

Verzamel klasgenootjes of buurtkinderen, wijs één spelleider aan en verdeel de rest van de kids in twee teams: rood en geel. Maak drie vakken (A, B en C) en teken een startstreep. Let´s begin! De spelleider stelt een vraag, geeft drie mogelijke antwoorden en roept: REN JE… ROT. Daarna sprinten de kinderen naar vak A, B of C. Alle spelers die het juiste antwoord hebben gekozen, krijgen een knikker en doen dat in de emmer van hun team dat klaarstaat bij de startstreep. Het team met de meeste knikkers wint!
Lees meer

verzamel klasgenootjes of buurtkinderen, wijs één spelleider aan en verdeel de rest van de kids in twee teams: rood en geel. maak drie vakken (a, b en c) en teken een startstreep. let´s begin! de spelleider stelt een vraag, geeft drie mogelijke antwoorden en roept: ren je… rot. daarna sprinten de kinderen naar vak a, b of c. alle spelers die het juiste antwoord hebben gekozen, krijgen een knikker en doen dat in de emmer van hun team dat klaarstaat bij de startstreep. het team met de meeste knikkers wint!

Wie is een echte atleet?

Laat je kinderen een eigen verspringbaan maken! Teken met krijt een aantal strepen boven elkaar op de grond. En dan kan het spel al beginnen. De eerste speler neemt een flinke aanloop en springt net voor de eerste lijn in de lucht. Zet een kruis waar de voeten van de verspringster neer zijn gekomen. En dan is het de beurt aan de ander. Wie is een échte atleet en springt het verst? Als het glad is kun je dit spel ook in een zandbak of op een grasveld spelen. Gebruik dan steentjes of takjes om de afstanden mee aan te geven
Lees meer

laat je kinderen een eigen verspringbaan maken! teken met krijt een aantal strepen boven elkaar op de grond. en dan kan het spel al beginnen. de eerste speler neemt een flinke aanloop en springt net voor de eerste lijn in de lucht. zet een kruis waar de voeten van de verspringster neer zijn gekomen. en dan is het de beurt aan de ander. wie is een échte atleet en springt het verst? als het glad is kun je dit spel ook in een zandbak of op een grasveld spelen. gebruik dan steentjes of takjes om de afstanden mee aan te geven

Tikkertje met inktvisarmen

Een hilarisch spel voor een groep kinderen. Twee spelers zijn de tikkers. Zij houden samen een touw, stok of hoepel vast met één hand. Ze mogen het voorwerp niet loslaten. Alle andere kinderen rennen rond. De tikkers proberen iedereen af te tikken, maar dat is best lastig. Want ja, ze zitten aan elkaar vast… Hmm… Kinderen die zijn afgetikt mogen zich niet meer bewegen en blijven stil staan. Tot één van de tikkers per ongeluk het voorwerp los laat. Dan is iedereen weer vrij en begint het spel opnieuw.
Lees meer

een hilarisch spel voor een groep kinderen. twee spelers zijn de tikkers. zij houden samen een touw, stok of hoepel vast met één hand. ze mogen het voorwerp niet loslaten. alle andere kinderen rennen rond. de tikkers proberen iedereen af te tikken, maar dat is best lastig. want ja, ze zitten aan elkaar vast… hmm… kinderen die zijn afgetikt mogen zich niet meer bewegen en blijven stil staan. tot één van de tikkers per ongeluk het voorwerp los laat. dan is iedereen weer vrij en begint het spel opnieuw.

IJssjoelen

Samen buiten genieten met een eigen sjoelbaan van ijs! Hoe doe je dat? Leg een stuk zeil op de buitentafel en maak het goed vast. Met (watervaste) verf kan je er banen en vakken op schilderen, net als in een echte sjoelbaan. Gooi vervolgens een laagje water over het oppervlak. Wacht een dag en tada: je eigen sjoelbaan! Verzamel een aantal mooie sjoelschijven in het bos (wat dacht je van kastanjes!) en sjoelen maar! Wie kan ze het verst of het meest precies op de sjoelbaan laten glijden? Word jij dé ijssjoeler van het jaar?
Lees meer

samen buiten genieten met een eigen sjoelbaan van ijs! hoe doe je dat? leg een stuk zeil op de buitentafel en maak het goed vast. met (watervaste) verf kan je er banen en vakken op schilderen, net als in een echte sjoelbaan. gooi vervolgens een laagje water over het oppervlak. wacht een dag en tada: je eigen sjoelbaan! verzamel een aantal mooie sjoelschijven in het bos (wat dacht je van kastanjes!) en sjoelen maar! wie kan ze het verst of het meest precies op de sjoelbaan laten glijden? word jij dé ijssjoeler van het jaar?

Geen witte kerst, maar wel lekker buitenspelen!

Het is kerstvakantie! Een witte kerst zit er waarschijnlijk niet in maar wel lekker buitenspelen met dit zachte weer. We wensen jullie een 'warme' kerst! Het team van Jantje Beton
Lees meer

het is kerstvakantie! een witte kerst zit er waarschijnlijk niet in maar wel lekker buitenspelen met dit zachte weer. we wensen jullie een 'warme' kerst! het team van jantje beton

Winterse regenbuienpret

Regen, niks aan? Echt wel! Verzamel buurtkinderen, broertjes en zusjes, pak de regenlaarzen en twee paraplu’s erbij en hop de regenbui in. Zoek een groot (gras)veld op. En dan…? Één van de kinderen is tikker, twee staan onder een paraplu en de rest rent rond op zoek naar een schuilplaats. Onder de paraplu zijn ze veilig en kunnen ze niet afgetikt worden, maar er mogen maximaal drie kinderen onder één paraplu schuilen. Degene die er het langste staat, moet als eerste weer de regen in… op naar een nieuwe schuilplaats!
Lees meer

regen, niks aan? echt wel! verzamel buurtkinderen, broertjes en zusjes, pak de regenlaarzen en twee paraplu’s erbij en hop de regenbui in. zoek een groot (gras)veld op. en dan…? Één van de kinderen is tikker, twee staan onder een paraplu en de rest rent rond op zoek naar een schuilplaats. onder de paraplu zijn ze veilig en kunnen ze niet afgetikt worden, maar er mogen maximaal drie kinderen onder één paraplu schuilen. degene die er het langste staat, moet als eerste weer de regen in… op naar een nieuwe schuilplaats!

Kerstbomen inzamelen

Laat de kinderen er lekker op uit gaan na de feestdagen. In veel plaatsen worden inzameldagen voor kerstbomen georganiseerd. Samen met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt kunnen de kinderen kerstbomen inzamelen. Zo voelen ze zich niet alleen nuttig, maar zijn ze ook nog lekker in beweging en goed bezig voor het milieu. Er zijn vast aardig wat kerstbomen in te zamelen. En met de opbrengst kunnen ze een nieuwe voetbal of springtouw kopen.
Lees meer

laat de kinderen er lekker op uit gaan na de feestdagen. in veel plaatsen worden inzameldagen voor kerstbomen georganiseerd. samen met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt kunnen de kinderen kerstbomen inzamelen. zo voelen ze zich niet alleen nuttig, maar zijn ze ook nog lekker in beweging en goed bezig voor het milieu. er zijn vast aardig wat kerstbomen in te zamelen. en met de opbrengst kunnen ze een nieuwe voetbal of springtouw kopen.

Kerstdiner spelletje

Kerstdiner saai? Helemaal niet als je ook af en toe van tafel af mag. Maak er ook voor de kinderen een leuke avond van door, tussen de gangen door, een spelletje met ze te doen. Verstop bijvoorbeeld een klein cadeautje of iets lekkers in de tuin. Geef elke keer een hint voordat ze naar buiten gaan, zodat ze ongeveer weten waar ze moeten zoeken. Laat ze even lekker in de frisse lucht op onderzoek gaan. En, als ze iets gevonden hebben, kunnen ze daarna weer gezellig aan tafel voor de volgende gang.
Lees meer

kerstdiner saai? helemaal niet als je ook af en toe van tafel af mag. maak er ook voor de kinderen een leuke avond van door, tussen de gangen door, een spelletje met ze te doen. verstop bijvoorbeeld een klein cadeautje of iets lekkers in de tuin. geef elke keer een hint voordat ze naar buiten gaan, zodat ze ongeveer weten waar ze moeten zoeken. laat ze even lekker in de frisse lucht op onderzoek gaan. en, als ze iets gevonden hebben, kunnen ze daarna weer gezellig aan tafel voor de volgende gang.

Het spannende hinkelspel!

Hinkel de hinkel…en maak een mooie zin! Teken met stoepkrijt een hinkelpad met, om en om, één en twee vakken. In totaal tien vakken is genoeg. Zet daarna in ieder vak een woord. Maak al hinkelend een lopende zin van de losse woorden. Dat wordt flink heen en weer springen! In plaats van woorden schrijven kunnen de kinderen ook dingen gebruiken die ze buiten vinden, zoals eikels en bladeren. Als ze op deze vakken terecht komen, verwerken ze de namen van de herfstattributen in een zin. Wie maakt de meeste, goede zinnen en is de winnaar?
Lees meer

hinkel de hinkel…en maak een mooie zin! teken met stoepkrijt een hinkelpad met, om en om, één en twee vakken. in totaal tien vakken is genoeg. zet daarna in ieder vak een woord. maak al hinkelend een lopende zin van de losse woorden. dat wordt flink heen en weer springen! in plaats van woorden schrijven kunnen de kinderen ook dingen gebruiken die ze buiten vinden, zoals eikels en bladeren. als ze op deze vakken terecht komen, verwerken ze de namen van de herfstattributen in een zin. wie maakt de meeste, goede zinnen en is de winnaar?

Blikgooien? Ballon gooien!

Benodigdheden voor dit spannende spel: negen kartonnen dozen (bijvoorbeeld uit de supermarkt), zes ballonnen en een balletje. Zoek een geschikte plek in de tuin of op straat. Zet vier dozen naast elkaar en leg er drie ballonnen tussen. Bouw dan verder en zet er drie dozen bovenop, waarbij er steeds een doos op een ballon wordt gezet. Tussen deze drie dozen komen twee ballonnen. Daarna volgt de laatste rij met twee dozen en één ballon. Zo maken jullie een stevige toren! En dan: gooien maar! Raak je een ballon? Dan krijg je 10 punten. Wie het eerste 50 punten heeft, wint!
Lees meer

benodigdheden voor dit spannende spel: negen kartonnen dozen (bijvoorbeeld uit de supermarkt), zes ballonnen en een balletje. zoek een geschikte plek in de tuin of op straat. zet vier dozen naast elkaar en leg er drie ballonnen tussen. bouw dan verder en zet er drie dozen bovenop, waarbij er steeds een doos op een ballon wordt gezet. tussen deze drie dozen komen twee ballonnen. daarna volgt de laatste rij met twee dozen en één ballon. zo maken jullie een stevige toren! en dan: gooien maar! raak je een ballon? dan krijg je 10 punten. wie het eerste 50 punten heeft, wint!

Kampioenschappen ring gooien

Neem een stuk karton en knip hier grote ringen (van circa 30 centimeter) uit. Ga samen buiten op zoek naar mooie rechte takken en zet ze in de grond. En daarna kan het spel starten! Wie lukt het als eerste om de ringen om de takken te gooien? Ongeveer op vijf meter afstand is leuk om mee te beginnen. Te makkelijk? Zet dan een paar passen achteruit! Per ring die om de tak zit, krijgen de kinderen een punt! En? Wie is kampioen ringgooien? Tip: gebruik dik karton en laat je kinderen hun eigen ring versieren met verf, kastanjes en eikels. Dan zijn ze net wat steviger en gaat het gooien beter!
Lees meer

neem een stuk karton en knip hier grote ringen (van circa 30 centimeter) uit. ga samen buiten op zoek naar mooie rechte takken en zet ze in de grond. en daarna kan het spel starten! wie lukt het als eerste om de ringen om de takken te gooien? ongeveer op vijf meter afstand is leuk om mee te beginnen. te makkelijk? zet dan een paar passen achteruit! per ring die om de tak zit, krijgen de kinderen een punt! en? wie is kampioen ringgooien? tip: gebruik dik karton en laat je kinderen hun eigen ring versieren met verf, kastanjes en eikels. dan zijn ze net wat steviger en gaat het gooien beter!

Teamwork!

Welk team gaat het snelste door een spannend parcours? Met stevige takken en touw maak je een mooie route. Zet de stokken stevig in de grond en span het touw ertussen. Vergeet de hindernissen niet! Leg bijvoorbeeld een stapel takken of dozen op de grond waar ze tussendoor moeten zigzaggen. Maak dan teams van twee kinderen. Ronde één kan beginnen: ieder team gaat als een ‘kruiwagen’ door het parcours. Een kind pakt de benen van de ander en zo gaan ze samen naar de finish. In de volgende ronde kunnen de kinderen bijvoorbeeld samen in een zak stappen. Hup, hup: springen maar!
Lees meer

welk team gaat het snelste door een spannend parcours? met stevige takken en touw maak je een mooie route. zet de stokken stevig in de grond en span het touw ertussen. vergeet de hindernissen niet! leg bijvoorbeeld een stapel takken of dozen op de grond waar ze tussendoor moeten zigzaggen. maak dan teams van twee kinderen. ronde één kan beginnen: ieder team gaat als een ‘kruiwagen’ door het parcours. een kind pakt de benen van de ander en zo gaan ze samen naar de finish. in de volgende ronde kunnen de kinderen bijvoorbeeld samen in een zak stappen. hup, hup: springen maar!

Maak je eigen vlieger

Een leuke activiteit voor in de herfstvakantie: een eigen vlieger knutselen! Hoe? Bind twee stokjes in de vorm van een kruis aan elkaar vast met touw. Knip uit karton de vorm van een diamant en bevestig dit aan het kruis met lijm of plakband. Maak van een reep stof de staart van de vlieger. Pak vervolgens een stuk touw en maak dit vast aan de uiteinden van de langste stok. Knoop tot slot een lange vislijn (dit is de vliegerlijn) vast aan het midden van het kruis, waar de stokken elkaar kruisen en tadaaa… vliegeren maar!
Lees meer

een leuke activiteit voor in de herfstvakantie: een eigen vlieger knutselen! hoe? bind twee stokjes in de vorm van een kruis aan elkaar vast met touw. knip uit karton de vorm van een diamant en bevestig dit aan het kruis met lijm of plakband. maak van een reep stof de staart van de vlieger. pak vervolgens een stuk touw en maak dit vast aan de uiteinden van de langste stok. knoop tot slot een lange vislijn (dit is de vliegerlijn) vast aan het midden van het kruis, waar de stokken elkaar kruisen en tadaaa… vliegeren maar!

Een natuurlijk schilderij

Haal de herfst in huis en laat je kinderen een schilderij maken van zelf gevonden herfstspulletjes. Maak een wandeling met ze door de buurt en verzamel zoveel mogelijk kastanjes, bladeren, beukennootjes, enzovoorts. Pak er vervolgens een stuk canvas, karton of stevig papier bij. Laat de kunstenaars zich vervolgens uitleven met verf, stiften, potloden, glitters en stickers. Met lijm kunnen ze de herfstspulletjes er op plakken. Als de Picasso’s klaar zijn, maak dan een gaatje bovenin en… ophangen maar.
Lees meer

haal de herfst in huis en laat je kinderen een schilderij maken van zelf gevonden herfstspulletjes. maak een wandeling met ze door de buurt en verzamel zoveel mogelijk kastanjes, bladeren, beukennootjes, enzovoorts. pak er vervolgens een stuk canvas, karton of stevig papier bij. laat de kunstenaars zich vervolgens uitleven met verf, stiften, potloden, glitters en stickers. met lijm kunnen ze de herfstspulletjes er op plakken. als de picasso’s klaar zijn, maak dan een gaatje bovenin en… ophangen maar.

Takken – kastanjes – en – dennenappels

Ken je het spelletje boter – kaas – en – eieren nog? Dit is de buitenspeelvariant ervan. Laat de kinderen vier lange takken en beukennootjes, kastanjes of dennenappels zoeken. Leg de takken neer op een grasveld: twee horizontaal en twee verticaal er boven op. Zo ontstaan er negen vakjes. Pak de herfstachtige attributen erbij en kies een soort. De speler die begint speelt met bijvoorbeeld beukennootjes en bezet een vakje. Daarna is de ander aan de beurt en legt een kastanje in een ander leeg vakje. Wie het eerst drie op een rij heeft, wint!
Lees meer

ken je het spelletje boter – kaas – en – eieren nog? dit is de buitenspeelvariant ervan. laat de kinderen vier lange takken en beukennootjes, kastanjes of dennenappels zoeken. leg de takken neer op een grasveld: twee horizontaal en twee verticaal er boven op. zo ontstaan er negen vakjes. pak de herfstachtige attributen erbij en kies een soort. de speler die begint speelt met bijvoorbeeld beukennootjes en bezet een vakje. daarna is de ander aan de beurt en legt een kastanje in een ander leeg vakje. wie het eerst drie op een rij heeft, wint!

Roetsj... in de bladeren!

Rara, wat kun je vooral doen in de herfst? Lekker spelen met bladeren natuurlijk! Dompel de kinderen onder in een echt bladerbad met dit leuke en eenvoudige idee. In de buurt is vast wel een speeltuin te vinden met een glijbaan. Of misschien hebben jullie er wel eentje in de eigen tuin staan. De kinderen verzamelen zoveel mogelijk bladeren en leggen dat op de onderkant van de glijbaan. Hoe meer blad, hoe leuker. Is de stapel klaar? Dan glijden de kinderen van bovenaf zo roetsj… de bladeren in.
Lees meer

rara, wat kun je vooral doen in de herfst? lekker spelen met bladeren natuurlijk! dompel de kinderen onder in een echt bladerbad met dit leuke en eenvoudige idee. in de buurt is vast wel een speeltuin te vinden met een glijbaan. of misschien hebben jullie er wel eentje in de eigen tuin staan. de kinderen verzamelen zoveel mogelijk bladeren en leggen dat op de onderkant van de glijbaan. hoe meer blad, hoe leuker. is de stapel klaar? dan glijden de kinderen van bovenaf zo roetsj… de bladeren in.

Bouw je eigen vlot

Zeehelden met een zwemdiploma opgelet! Bouw een vlot en beleef de mooiste avonturen op het water. Een pallet is een mooie basis. Online vind je veel adresjes om gratis pallets af te halen. Verzamel vervolgens lege plastic melkpakken. Deze passen goed tussen de planken van de pallet, in de lege ruimte. Zo blijft het vlot straks lekker drijven! Spijker tot slot een paar stevige planken aan de zijkanten. Wat dacht je van vlotten bouwen met de hele buurt en wedstrijdjes doen? Wie is het snelste aan de overkant!?
Lees meer

zeehelden met een zwemdiploma opgelet! bouw een vlot en beleef de mooiste avonturen op het water. een pallet is een mooie basis. online vind je veel adresjes om gratis pallets af te halen. verzamel vervolgens lege plastic melkpakken. deze passen goed tussen de planken van de pallet, in de lege ruimte. zo blijft het vlot straks lekker drijven! spijker tot slot een paar stevige planken aan de zijkanten. wat dacht je van vlotten bouwen met de hele buurt en wedstrijdjes doen? wie is het snelste aan de overkant!?

Spierballen gezocht: spijkerbroekhangen

Een groot succes op de Buitenspeeldag: spijkerbroekhangen. Een uitdagend spel dat vraagt om spierballen en kilo’s spinazie. Je kinderen organiseren het makkelijk zelf met een (oude) spijkerbroek van papa of mama en een schommel. Het is wel handig als een ouder het schommelzitje weghaalt en helpt met het ophangen van de spijkerbroek om de bovenste stang. Nu kan het spijkerbroekhangen beginnen. Pak de stopwatch erbij, geef het startschot en time hoelang jouw kinderen aan de spijkerbroek blijven hangen… 10 seconden, een halve minuut…
Lees meer

een groot succes op de buitenspeeldag: spijkerbroekhangen. een uitdagend spel dat vraagt om spierballen en kilo’s spinazie. je kinderen organiseren het makkelijk zelf met een (oude) spijkerbroek van papa of mama en een schommel. het is wel handig als een ouder het schommelzitje weghaalt en helpt met het ophangen van de spijkerbroek om de bovenste stang. nu kan het spijkerbroekhangen beginnen. pak de stopwatch erbij, geef het startschot en time hoelang jouw kinderen aan de spijkerbroek blijven hangen… 10 seconden, een halve minuut…

Stand in de mand en de bal is voor…

Razend populair: het spel Stand in de mand. Zo werkt het! De kinderen staan in een kring. Een speler heeft de bal en zegt ‘Stand in de mand en de bal is voor’, roept een naam (Roos) en gooit de bal omhoog. De anderen rennen weg. Roos probeert de bal zo snel mogelijk te vangen. Als ze hem heeft roep ze ‘Stand in de mand’. Iedereen moet dan stilstaan. Roos probeert vervolgens met de bal een andere speler te raken. Lukt dat, dan verliest deze speler één van zijn drie levens en start het spel opnieuw. Zo niet, dan wordt deze speler de nieuwe balwerper.
Lees meer

razend populair: het spel stand in de mand. zo werkt het! de kinderen staan in een kring. een speler heeft de bal en zegt ‘stand in de mand en de bal is voor’, roept een naam (roos) en gooit de bal omhoog. de anderen rennen weg. roos probeert de bal zo snel mogelijk te vangen. als ze hem heeft roep ze ‘stand in de mand’. iedereen moet dan stilstaan. roos probeert vervolgens met de bal een andere speler te raken. lukt dat, dan verliest deze speler één van zijn drie levens en start het spel opnieuw. zo niet, dan wordt deze speler de nieuwe balwerper.

In the jungle, the mighty jungle

Spannend: overleven in de jungle! Stel je zou een moeras over moeten steken, hoe doe je dat dan? Laat de kinderen zich uitleven in de tuin, op het grasveld of in het bos. Ze nemen allemaal een plankje of een strook karton mee en gaan er achter elkaar op staan. De achterste heeft een extra plankje of strook karton en geeft dit door naar voren. Zo kan iedereen weer een stapje verder komen. Leuk en spannend! Maak er wedstrijdje van met twee teams. Welk team is het eerste bij de eindstreep en wint dit spannende junglespel?
Lees meer

spannend: overleven in de jungle! stel je zou een moeras over moeten steken, hoe doe je dat dan? laat de kinderen zich uitleven in de tuin, op het grasveld of in het bos. ze nemen allemaal een plankje of een strook karton mee en gaan er achter elkaar op staan. de achterste heeft een extra plankje of strook karton en geeft dit door naar voren. zo kan iedereen weer een stapje verder komen. leuk en spannend! maak er wedstrijdje van met twee teams. welk team is het eerste bij de eindstreep en wint dit spannende junglespel?

Zeilrace: wie wint!?

Maak je eigen zeiljacht en ga de strijd met elkaar aan! Het zeil kunnen ze maken van een stokje, touw of tape en gebruikt karton. Voor het bootje hebben ze een drinkpakje, conservenblik of flesje nodig. Prik een gaatje in het bootje en maak het zeil met wat tape stevig vast. En dan? Zeilen maar! In een emmer water, (zwem)badje met water in de tuin of in een riviertje of meer. Welk bootje wint de race? Kinderen maken hun bootjes nóg mooier door ze te versieren met gebruikte dopjes, rietjes of ijsstokjes. Veel zeilplezier!
Lees meer

maak je eigen zeiljacht en ga de strijd met elkaar aan! het zeil kunnen ze maken van een stokje, touw of tape en gebruikt karton. voor het bootje hebben ze een drinkpakje, conservenblik of flesje nodig. prik een gaatje in het bootje en maak het zeil met wat tape stevig vast. en dan? zeilen maar! in een emmer water, (zwem)badje met water in de tuin of in een riviertje of meer. welk bootje wint de race? kinderen maken hun bootjes nóg mooier door ze te versieren met gebruikte dopjes, rietjes of ijsstokjes. veel zeilplezier!

Spetter, spetter: lekker verfrissend

Laat je kind(eren) verkoeling zoeken op warme zomerdagen met een zelfgemaakte watersproeier. Prik met een schaar gaatjes in een gebruikte (schone en lege) frisdrankfles. Maak de mond van de fles met stevig tape vast aan een tuinslang. Zet de kraan open en… het water sproeit in het rond! Leg de fles op de grond en laat ze eroverheen springen. Of gebruik de watersproeier als douche, bijvoorbeeld na een verhit potje voetbal. Hang dan de fles op aan bijvoorbeeld een boom of aan de schutting
Lees meer

laat je kind(eren) verkoeling zoeken op warme zomerdagen met een zelfgemaakte watersproeier. prik met een schaar gaatjes in een gebruikte (schone en lege) frisdrankfles. maak de mond van de fles met stevig tape vast aan een tuinslang. zet de kraan open en… het water sproeit in het rond! leg de fles op de grond en laat ze eroverheen springen. of gebruik de watersproeier als douche, bijvoorbeeld na een verhit potje voetbal. hang dan de fles op aan bijvoorbeeld een boom of aan de schutting

Blikgooien

Misschien ouderwets, maar nog net zo leuk: blikgooien. En met een eigen blikwerpspel is het helemaal dolle pret. Verzamel een aantal lege blikken, maak ze schoon en verwijder de etiketten. Leg daarna op de tuintafel een laken dat vies mag worden en doe je kinderen schilderschorten om of oude kleding aan. Laat ze mooie tekeningen op de blikken maken. Stapel de blikken op in de vorm van een driehoek. Pak er een paar zachte, kleine ballen bij en gooien maar. Wie gooit in drie beurten de meeste blikken om?
Lees meer

misschien ouderwets, maar nog net zo leuk: blikgooien. en met een eigen blikwerpspel is het helemaal dolle pret. verzamel een aantal lege blikken, maak ze schoon en verwijder de etiketten. leg daarna op de tuintafel een laken dat vies mag worden en doe je kinderen schilderschorten om of oude kleding aan. laat ze mooie tekeningen op de blikken maken. stapel de blikken op in de vorm van een driehoek. pak er een paar zachte, kleine ballen bij en gooien maar. wie gooit in drie beurten de meeste blikken om?

Verkoelend potje voetbal

Is jouw kind voetbalfanaat, maar is het buiten te warm om achter een bal aan te rennen? Dan is flessenvoetbal dé uitkomst. Dit spel kun je doen met minimaal twee kinderen. Pak een paar lege plastic flessen en vul deze met water. Zoek een grasveld op en neem de gevulde flessen water en een voetbal mee. Iedereen die meedoet gaat in een cirkel staan en zet een fles water (zonder dop) voor zich neer. Probeer nu de waterfles van de ander om te schoppen met de voetbal. De voetballer met de volste fles wint!
Lees meer

is jouw kind voetbalfanaat, maar is het buiten te warm om achter een bal aan te rennen? dan is flessenvoetbal dé uitkomst. dit spel kun je doen met minimaal twee kinderen. pak een paar lege plastic flessen en vul deze met water. zoek een grasveld op en neem de gevulde flessen water en een voetbal mee. iedereen die meedoet gaat in een cirkel staan en zet een fles water (zonder dop) voor zich neer. probeer nu de waterfles van de ander om te schoppen met de voetbal. de voetballer met de volste fles wint!

Bellenracen

Is jouw kind een ster in het blazen van de grootste bellen die lang heel blijven? Leg dan de lat iets hoger met de bellenrace! Creëer een racebaan en maak een start- en een eindstreep met bijvoorbeeld schilderstape. De kinderen staan klaar bij het startpunt en blazen een zo groot mogelijke bel met een bellenblaas. Daarna proberen ze de bel zo snel mogelijk over de finish te krijgen zonder hun handen te gebruiken. En daarvoor mogen de bellenblaasfanaatjes allerlei rare fratsen uithalen. Welke bel komt als eerste over de finish?
Lees meer

is jouw kind een ster in het blazen van de grootste bellen die lang heel blijven? leg dan de lat iets hoger met de bellenrace! creëer een racebaan en maak een start- en een eindstreep met bijvoorbeeld schilderstape. de kinderen staan klaar bij het startpunt en blazen een zo groot mogelijke bel met een bellenblaas. daarna proberen ze de bel zo snel mogelijk over de finish te krijgen zonder hun handen te gebruiken. en daarvoor mogen de bellenblaasfanaatjes allerlei rare fratsen uithalen. welke bel komt als eerste over de finish?

Levensgrote bubbels

Weleens een bubbel gezien groter dan je eigen kind? Het kan! Vul een zwembadje met een klein beetje zeepbeloplossing/bubbelmix (water met een beetje afwasmiddel). Pak er een hoelahoep bij en leg deze in het midden van het badje. Eén van de kinderen gaat voorzichtig in de hoelahoep staan. Twee anderen staan ernaast en bewegen de hoepel voorzichtig omhoog. Een reusachtige bel ontstaat! Kan jouw zoon of dochter de grond misschien aantikken zonder dat de bubbel knapt? Een echt zeepbelfeest!
Lees meer

weleens een bubbel gezien groter dan je eigen kind? het kan! vul een zwembadje met een klein beetje zeepbeloplossing/bubbelmix (water met een beetje afwasmiddel). pak er een hoelahoep bij en leg deze in het midden van het badje. eén van de kinderen gaat voorzichtig in de hoelahoep staan. twee anderen staan ernaast en bewegen de hoepel voorzichtig omhoog. een reusachtige bel ontstaat! kan jouw zoon of dochter de grond misschien aantikken zonder dat de bubbel knapt? een echt zeepbelfeest!

Bubbelkunst

Voor de creatieve kunstenaars: maak een prachtig schilderij met bubbels! Door buiten een groot vel of laken op te hangen aan een waslijn, heb je een mooi schildersdoek waarop de kinderen zich kunnen uitleven. Combineer een beetje waterverf en bellenblaaszeep. Zo ontstaan er prachtige kleuren om mee te kliederen. Blaas de gekleurde bellen tegen het schildersdoek aan en tadaaa, échte bubbelkunst! Nu nog een mooi plekje bedenken en ophangen maar!
Lees meer

voor de creatieve kunstenaars: maak een prachtig schilderij met bubbels! door buiten een groot vel of laken op te hangen aan een waslijn, heb je een mooi schildersdoek waarop de kinderen zich kunnen uitleven. combineer een beetje waterverf en bellenblaaszeep. zo ontstaan er prachtige kleuren om mee te kliederen. blaas de gekleurde bellen tegen het schildersdoek aan en tadaaa, échte bubbelkunst! nu nog een mooi plekje bedenken en ophangen maar!

De grond is lava!

Een leuk en actief behendigheidsspel. Zoek een grasveld op en blaas zoveel mogelijk bellen tegelijkertijd. Hoe meer, hoe beter. Want dat maakt het spel extra spannend. Geen van de bellen mag ondergaan in het dikke pak lava (het gras) op de grond. De kinderen moeten dan van hot naar her rennen om alle bellen op tijd kapot te prikken. Wie de meeste bellen prikt, wint! In alle rep en roer moeten ze dus niet vergeten de tel bij te houden…
Lees meer

een leuk en actief behendigheidsspel. zoek een grasveld op en blaas zoveel mogelijk bellen tegelijkertijd. hoe meer, hoe beter. want dat maakt het spel extra spannend. geen van de bellen mag ondergaan in het dikke pak lava (het gras) op de grond. de kinderen moeten dan van hot naar her rennen om alle bellen op tijd kapot te prikken. wie de meeste bellen prikt, wint! in alle rep en roer moeten ze dus niet vergeten de tel bij te houden…

De geheimenhut

Lekker geheimpjes vertellen in de tuin… met een aantal tuinstoelen en een groot laken kunnen de kinderen zelf heel makkelijk een hut maken. Twee tuinstoelen is al genoeg, dan heb je een kleine, knusse hut. Wil je een grote hut? Pak dan vier tuinstoelen. Zet ze een eindje uit elkaar en leg er een groot laken overheen. Om ervoor te zorgen dat het laken goed blijft liggen kan je nog een steen, of bloempot op de onderkanten leggen. En daarna: tijd voor geheimpjes die ze met elkaar kunnen delen!
Lees meer

lekker geheimpjes vertellen in de tuin… met een aantal tuinstoelen en een groot laken kunnen de kinderen zelf heel makkelijk een hut maken. twee tuinstoelen is al genoeg, dan heb je een kleine, knusse hut. wil je een grote hut? pak dan vier tuinstoelen. zet ze een eindje uit elkaar en leg er een groot laken overheen. om ervoor te zorgen dat het laken goed blijft liggen kan je nog een steen, of bloempot op de onderkanten leggen. en daarna: tijd voor geheimpjes die ze met elkaar kunnen delen!

Hoelahoep: een echte meidenhut

Maak een vrolijke meidenhut om heerlijk in te tutten. Deze hut kunnen de dames goed bouwen in het bos of het park. Doe thuis vast wat voorbereidingen: zorg voor touw, een groot laken, én een hoepel. Zoek een boom met een mooie uitstekende tak. Het midden van het laken maak je met het touw stevig vast aan de boom. Maak vervolgens de hoepel vast aan de binnenkant met (was)knijpers of stukjes touw. Met gezellige kussentjes maken jullie de hut helemaal af.
Lees meer

maak een vrolijke meidenhut om heerlijk in te tutten. deze hut kunnen de dames goed bouwen in het bos of het park. doe thuis vast wat voorbereidingen: zorg voor touw, een groot laken, én een hoepel. zoek een boom met een mooie uitstekende tak. het midden van het laken maak je met het touw stevig vast aan de boom. maak vervolgens de hoepel vast aan de binnenkant met (was)knijpers of stukjes touw. met gezellige kussentjes maken jullie de hut helemaal af.

Tipihut: voor stoere indianenjongens!

Stoere jongens opgelet: maak een echte tipihut. Ga buiten samen met de indianen op zoek naar drie stevige takken die even lang zijn. Zet ze tegen elkaar aan in een driehoek en maak de takken bovenin vast met elastiek of touw. Trek de takken uit elkaar aan de onderkant. Wikkel er een groot laken omheen en maak deze vast met (was)knijpers. Tadaa! Het huisje voor de indianen is klaar. Je kunt de tipi ook nog samen versieren met gevonden veren. En maak een mooie verentooi!
Lees meer

stoere jongens opgelet: maak een echte tipihut. ga buiten samen met de indianen op zoek naar drie stevige takken die even lang zijn. zet ze tegen elkaar aan in een driehoek en maak de takken bovenin vast met elastiek of touw. trek de takken uit elkaar aan de onderkant. wikkel er een groot laken omheen en maak deze vast met (was)knijpers. tadaa! het huisje voor de indianen is klaar. je kunt de tipi ook nog samen versieren met gevonden veren. en maak een mooie verentooi!

Voor de allerkleinsten

Maak een hut samen met je kleine Bob de Bouwer van zeil, lakens en touw. Hebben jullie een tuin met een heg of schutting? Neem dat als basis. Bevestig een laken aan de bovenkant en span dit schuin naar beneden. Maak het laken onderaan vast met bijvoorbeeld haringen. Richt de zelf gemaakte hut samen in en verhuis de knuffels en poppen ernaartoe. Geen tuin, maar een balkon? Dan hebben jullie eigenlijk al een soort huisje. Je hoeft alleen een dak te maken van bijvoorbeeld zeil dat je aan de balustrade vastmaakt en aan de muur.
Lees meer

maak een hut samen met je kleine bob de bouwer van zeil, lakens en touw. hebben jullie een tuin met een heg of schutting? neem dat als basis. bevestig een laken aan de bovenkant en span dit schuin naar beneden. maak het laken onderaan vast met bijvoorbeeld haringen. richt de zelf gemaakte hut samen in en verhuis de knuffels en poppen ernaartoe. geen tuin, maar een balkon? dan hebben jullie eigenlijk al een soort huisje. je hoeft alleen een dak te maken van bijvoorbeeld zeil dat je aan de balustrade vastmaakt en aan de muur.

Een hut in mum van tijd!

Hebben de kinderen zin om een hut te bouwen in het bos? Zoek dan twee mooie bomen uit die een eindje uit elkaar staan. Span er stevig touw tussen en hang er een groot laken overheen. Deze maak je vast met wasknijpers. Even vastzetten aan de onderkant met haringen of zware stenen en: klaar voor gebruik! Zo’n hut is ook te maken in het speeltuintje. Door een laken over een duikelrek te hangen. De zijkanten weer even goed aanspannen en: spelen maar! De hut wordt natuurlijk extra gezellig met kussens en dekens.
Lees meer

hebben de kinderen zin om een hut te bouwen in het bos? zoek dan twee mooie bomen uit die een eindje uit elkaar staan. span er stevig touw tussen en hang er een groot laken overheen. deze maak je vast met wasknijpers. even vastzetten aan de onderkant met haringen of zware stenen en: klaar voor gebruik! zo’n hut is ook te maken in het speeltuintje. door een laken over een duikelrek te hangen. de zijkanten weer even goed aanspannen en: spelen maar! de hut wordt natuurlijk extra gezellig met kussens en dekens.

De schuilkamer

Zijn jouw kinderen helemaal fan van soldaten en spionnen? Laat ze dan een mooie schuilkamer maken en trek er een middagje op uit naar het bos. Zoek een boom uit met het liefst een lage en stevige zijtak. Daar kunnen ze namelijk tegenaan bouwen. Verzamel lange takken die los in het bos liggen en zet die aan beide kanten tegen de zijtak aan. Bedek de hut met losse bladeren en mos. Zo valt niemand hun verstopplek op. En het is ook nog eens waterdicht. Wie staat er op wacht om de omgeving goed in de gaten te houden?
Lees meer

zijn jouw kinderen helemaal fan van soldaten en spionnen? laat ze dan een mooie schuilkamer maken en trek er een middagje op uit naar het bos. zoek een boom uit met het liefst een lage en stevige zijtak. daar kunnen ze namelijk tegenaan bouwen. verzamel lange takken die los in het bos liggen en zet die aan beide kanten tegen de zijtak aan. bedek de hut met losse bladeren en mos. zo valt niemand hun verstopplek op. en het is ook nog eens waterdicht. wie staat er op wacht om de omgeving goed in de gaten te houden?

De knotsgekke boomhut

Dit is het échte vakwerk en een leuke activiteit om samen met je kind(eren) te doen. Bedenk eerst wat voor soort boomhut het wordt. Teken daarna een schets. En dan hop aan de slag! Kies een boom uit met een dikke stam. Sleep planken of pallets omhoog en bevestig de bodem en muren aan de zijtakken van de boom met touw of spijkers. Vergeet niet de deuropening en ramen te maken en geef de hut een vrolijk kleurtje. Maak het gezellig met oude kussens, gordijnen en een lampionnetje. Zo wordt het een echt droompaleisje.
Lees meer

dit is het échte vakwerk en een leuke activiteit om samen met je kind(eren) te doen. bedenk eerst wat voor soort boomhut het wordt. teken daarna een schets. en dan hop aan de slag! kies een boom uit met een dikke stam. sleep planken of pallets omhoog en bevestig de bodem en muren aan de zijtakken van de boom met touw of spijkers. vergeet niet de deuropening en ramen te maken en geef de hut een vrolijk kleurtje. maak het gezellig met oude kussens, gordijnen en een lampionnetje. zo wordt het een echt droompaleisje.

Een hippe hut van pallets

Voor deze hut hebben we acht tot tien pallets nodig (vaak gratis af te halen bij bedrijven of tuincentra). Kies samen een mooie plek uit. Leg twee pallets naast elkaar op de grond, zet de muren neer en maak deze vast aan de bodem met spijkers of touw. Leg bovenop de muren twee pallets. De hut staat! Laat de kinderen eventueel nog ramen uit de pallets zagen. En nu inrichten maar! Zet samen leuke meubeltjes neer, hang een schilderijtje op of andere leuke dingen. Veel speelplezier!
Lees meer

voor deze hut hebben we acht tot tien pallets nodig (vaak gratis af te halen bij bedrijven of tuincentra). kies samen een mooie plek uit. leg twee pallets naast elkaar op de grond, zet de muren neer en maak deze vast aan de bodem met spijkers of touw. leg bovenop de muren twee pallets. de hut staat! laat de kinderen eventueel nog ramen uit de pallets zagen. en nu inrichten maar! zet samen leuke meubeltjes neer, hang een schilderijtje op of andere leuke dingen. veel speelplezier!

Mobieltjes voor kids

Met al die hippe mobieltjes zou je het bijna vergeten… Met een stuk touw en twee blikken kun je op afstand met elkaar kletsen! Hoe stoer is dat! Maar hoe maak je zo’n bliktelefoon? Maak een gaatje in de bodem van twee blikken. Haal er een touw doorheen en maak een knoop aan het uiteinde. Kies iemand met wie je wilt bellen en loop van elkaar vandaan, net zo ver tot het touw strak staat en vertel een leuk verhaaltje. Kan de ander het navertellen? Probeer het snel uit!
Lees meer

met al die hippe mobieltjes zou je het bijna vergeten… met een stuk touw en twee blikken kun je op afstand met elkaar kletsen! hoe stoer is dat! maar hoe maak je zo’n bliktelefoon? maak een gaatje in de bodem van twee blikken. haal er een touw doorheen en maak een knoop aan het uiteinde. kies iemand met wie je wilt bellen en loop van elkaar vandaan, net zo ver tot het touw strak staat en vertel een leuk verhaaltje. kan de ander het navertellen? probeer het snel uit!

Blind vertrouwen

Samen spelen en samenwerken? Dat doe je in het hilarische spel ‘blind vertrouwen’. Pak een lang stuk touw en leg dat in de vorm van een cirkel op het gras. De kinderen gaan daar geblinddoekt omheen zitten. Een kind staat zonder blinddoek in de cirkel en bedenkt een vorm (ster, vierkant of huis). De anderen proberen met aanwijzingen en door goed samen te werken het touw in die vorm op het gras te leggen. Klaar? Stop de tijd en bekijk snel het eindresultaat
Lees meer

samen spelen en samenwerken? dat doe je in het hilarische spel ‘blind vertrouwen’. pak een lang stuk touw en leg dat in de vorm van een cirkel op het gras. de kinderen gaan daar geblinddoekt omheen zitten. een kind staat zonder blinddoek in de cirkel en bedenkt een vorm (ster, vierkant of huis). de anderen proberen met aanwijzingen en door goed samen te werken het touw in die vorm op het gras te leggen. klaar? stop de tijd en bekijk snel het eindresultaat

Touwtje springen 2.0

Touwtje springen, maar dan net even anders. Voor stoere kinderen die niet bang zijn om nat te worden. Pak een stuk touw, timer en plastic bekertjes. Twee kinderen draaien het touw in het rond en de rest springt eroverheen met in elke hand een beker water. En springen maar. Daag ze uit en laat ze de grond aantikken. Zet de timer op twee minuten. Peep, peep, peep… Hebben de kinderen een nat pak gehaald of zit er nog wat water in de bekers…
Lees meer

touwtje springen, maar dan net even anders. voor stoere kinderen die niet bang zijn om nat te worden. pak een stuk touw, timer en plastic bekertjes. twee kinderen draaien het touw in het rond en de rest springt eroverheen met in elke hand een beker water. en springen maar. daag ze uit en laat ze de grond aantikken. zet de timer op twee minuten. peep, peep, peep… hebben de kinderen een nat pak gehaald of zit er nog wat water in de bekers…

Mission (im)possible!

Houdt jouw kind van een uitdaging? Dan hebben we een leuke mission (im)possible voor ze: het spinnenweb! Het enigste wat je nodig hebt, is een ontzettend lang stuk touw of garen (tip: kies een opvallende kleur). Span het touw van bijvoorbeeld schutting naar tuinbank, kriskras door elkaar en op verschillende hoogten. Hoe meer lijnen, hoe beter! Zo ontstaat er vanzelf een spinnenweb. Klaar? Tijd voor actie! Laat de kinderen zich erdoorheen wurmen zonder de lijnen te raken! Missie geslaagd?
Lees meer

houdt jouw kind van een uitdaging? dan hebben we een leuke mission (im)possible voor ze: het spinnenweb! het enigste wat je nodig hebt, is een ontzettend lang stuk touw of garen (tip: kies een opvallende kleur). span het touw van bijvoorbeeld schutting naar tuinbank, kriskras door elkaar en op verschillende hoogten. hoe meer lijnen, hoe beter! zo ontstaat er vanzelf een spinnenweb. klaar? tijd voor actie! laat de kinderen zich erdoorheen wurmen zonder de lijnen te raken! missie geslaagd?

Konings verstoppertje

Zijn jouw kinderen koning in verstoppertje spelen? Dan vinden ze dit spel vast het einde. De regels zijn heel simpel. Een kind is de koning of koningin en verstopt zich. De rest gaat naar hem/haar op zoek. Wie de verstopplek vindt, gaat erbij zitten. Het spel is pas afgelopen als iedereen de verstopper heeft gevonden. Wie het lid van het koningshuis als eerste ontdekte, wordt gekroond tot de nieuwe koning of koningin en mag zich verstoppen in de volgende ronde!
Lees meer

zijn jouw kinderen koning in verstoppertje spelen? dan vinden ze dit spel vast het einde. de regels zijn heel simpel. een kind is de koning of koningin en verstopt zich. de rest gaat naar hem/haar op zoek. wie de verstopplek vindt, gaat erbij zitten. het spel is pas afgelopen als iedereen de verstopper heeft gevonden. wie het lid van het koningshuis als eerste ontdekte, wordt gekroond tot de nieuwe koning of koningin en mag zich verstoppen in de volgende ronde!

Flower power prinsessenketting

De lente is begonnen! Tijd om lekker buiten in de natuur te spelen. Want heb jij al een mooie ‘flower power prinsessenketting’ voor Koningsdag? Maak er snel eentje. Zoek een grasveld vol bloemetjes en pluk ze. Als je het steeltje met je nagels door midden snijdt, en de volgende bloem erdoorheen steekt, ontstaat er een prachtige prinsessenketting! Of misschien zelfs wel een kroontje van bloemen voor op je hoofd?
Lees meer

de lente is begonnen! tijd om lekker buiten in de natuur te spelen. want heb jij al een mooie ‘flower power prinsessenketting’ voor koningsdag? maak er snel eentje. zoek een grasveld vol bloemetjes en pluk ze. als je het steeltje met je nagels door midden snijdt, en de volgende bloem erdoorheen steekt, ontstaat er een prachtige prinsessenketting! of misschien zelfs wel een kroontje van bloemen voor op je hoofd?

Verdedig je kasteel!

Ga de strijd aan en verover het kasteel van je tegenstander! Wat heb je nodig voor dit spannende en leuke spel? Twee hoelahoeps en een bal. Leg de ringen ongeveer twee meter van elkaar af. De kinderen gaan in hun eigen kasteel (hoelahoep) staan en gooien de bal over. Beide partijen vechten voor hun thuisfront en proberen de bal op tijd te vangen. Want als deze in de hoelahoep valt, krijgt de tegenstander een punt. Wie verdedigt zijn kasteel het best?
Lees meer

ga de strijd aan en verover het kasteel van je tegenstander! wat heb je nodig voor dit spannende en leuke spel? twee hoelahoeps en een bal. leg de ringen ongeveer twee meter van elkaar af. de kinderen gaan in hun eigen kasteel (hoelahoep) staan en gooien de bal over. beide partijen vechten voor hun thuisfront en proberen de bal op tijd te vangen. want als deze in de hoelahoep valt, krijgt de tegenstander een punt. wie verdedigt zijn kasteel het best?

Geef de kroon door

Wie geeft de kroon het snelst door? Voor deze estafetterace zet je een kroontje (zelfgemaakt van stevig papier) op het hoofd van de volgende speler. Verdeel de kinderen in twee teams en stippel uit tot waar zij moeten rennen. De eerste die start draagt de kroon. 3… 2… 1… en GO! Sprint heen en weer en zet snel de kroon op het hoofd van je teamgenoot die na jou start. Let op: de kroon mag niet vallen! Welk team is het snelst?
Lees meer

wie geeft de kroon het snelst door? voor deze estafetterace zet je een kroontje (zelfgemaakt van stevig papier) op het hoofd van de volgende speler. verdeel de kinderen in twee teams en stippel uit tot waar zij moeten rennen. de eerste die start draagt de kroon. 3… 2… 1… en go! sprint heen en weer en zet snel de kroon op het hoofd van je teamgenoot die na jou start. let op: de kroon mag niet vallen! welk team is het snelst?

Lieveheersbeestjetikkertje

Tikkie! Lekker rennen, maar let goed op, dat je niet getikt wordt. Het spannende lieveheersbeestjetikkertje doen de kinderen in een groepje. Één iemand wordt gekozen als tikker: het lieveheersbeestje. Deze krijgt een rond rood papiertje. Als je getikt wordt, moet je een zwarte stip op het papiertje zetten en kan je gewoon weer meedoen. Na 5 minuten kan iemand anders lieveheersbeestje zijn. Wie tikt de meeste kinderen?
Lees meer

tikkie! lekker rennen, maar let goed op, dat je niet getikt wordt. het spannende lieveheersbeestjetikkertje doen de kinderen in een groepje. Één iemand wordt gekozen als tikker: het lieveheersbeestje. deze krijgt een rond rood papiertje. als je getikt wordt, moet je een zwarte stip op het papiertje zetten en kan je gewoon weer meedoen. na 5 minuten kan iemand anders lieveheersbeestje zijn. wie tikt de meeste kinderen?

Frisbeespel

Voor dit spel heeft iedereen een eigen kleur frisbee nodig. Maak eenvoudig zelf je geluksfrisbee, bijvoorbeeld van twee papieren bordjes (knip de binnenste gedeelten eruit, plak ze tegen elkaar en kleuren maar). Dan kan het spel beginnen! Maak buiten met stoepkrijt een grote cirkel, met daarin drie kleinere cirkels. Zet bij de grootste cirkel bijvoorbeeld 10 neer, die daarna komt 25, dan 50 en bij de kleinste 100. Wie na vijf keer gooien de meeste punten heeft, wint!
Lees meer

voor dit spel heeft iedereen een eigen kleur frisbee nodig. maak eenvoudig zelf je geluksfrisbee, bijvoorbeeld van twee papieren bordjes (knip de binnenste gedeelten eruit, plak ze tegen elkaar en kleuren maar). dan kan het spel beginnen! maak buiten met stoepkrijt een grote cirkel, met daarin drie kleinere cirkels. zet bij de grootste cirkel bijvoorbeeld 10 neer, die daarna komt 25, dan 50 en bij de kleinste 100. wie na vijf keer gooien de meeste punten heeft, wint!

Maak een kunstwerk in de regen

In elk seizoen regent het wel eens…..gelukkig is een regenbuitje heel geschikt om een mooi kunstwerk te maken! Maak een mooie tekening met waskrijt, potlood of stoepkrijt. Leg het daarna in een stevig plastic bakje buiten. Wacht een paar minuutjes en laat de vellen dan binnen op een vuilniszak opdrogen. Even geduld en kijk eens: zo worden alle kinderen echte kunstenaars! Geef het kunstwerk een mooi plekje aan de muur.
Lees meer

in elk seizoen regent het wel eens…..gelukkig is een regenbuitje heel geschikt om een mooi kunstwerk te maken! maak een mooie tekening met waskrijt, potlood of stoepkrijt. leg het daarna in een stevig plastic bakje buiten. wacht een paar minuutjes en laat de vellen dan binnen op een vuilniszak opdrogen. even geduld en kijk eens: zo worden alle kinderen echte kunstenaars! geef het kunstwerk een mooi plekje aan de muur.

Een eigen moestuin!

Laat die groene vingers maar zien! Maak een eigen moestuin. Hebben jullie nog een zandbak waar de kinderen toch niet meer in spelen? Dan is die perfect voor een moestuin. Vervang het zand door moestuingrond en maak verschillende vakken door een touw te spannen. Het tuinieren kan beginnen! Kies voor lekkere kruiden, groenten en misschien nog een vakje met bloemen? Dan haal je de lente ook nog in huis!
Lees meer

laat die groene vingers maar zien! maak een eigen moestuin. hebben jullie nog een zandbak waar de kinderen toch niet meer in spelen? dan is die perfect voor een moestuin. vervang het zand door moestuingrond en maak verschillende vakken door een touw te spannen. het tuinieren kan beginnen! kies voor lekkere kruiden, groenten en misschien nog een vakje met bloemen? dan haal je de lente ook nog in huis!

Levend stratego

Spannend: levend stratego! Maak kaartjes van elk stratego-stuk. Verdeel deze over twee groepen. Elke groep verstopt zijn vlag. Word je getikt door een tegenstander, laat dan je kaartje zien. De hoogste rang mag doorlopen. De verliezer pakt een nieuw kaartje. Zijn de rangen gelijk, dan loop je allebei door. De spion kan door iedereen verslagen worden, maar kan als enige de maarschalk uitschakelen. En alleen de mineur kan de bom verslaan. De groep die als eerste de vlag van de tegenstander heeft gevonden, wint!
Lees meer

spannend: levend stratego! maak kaartjes van elk stratego-stuk. verdeel deze over twee groepen. elke groep verstopt zijn vlag. word je getikt door een tegenstander, laat dan je kaartje zien. de hoogste rang mag doorlopen. de verliezer pakt een nieuw kaartje. zijn de rangen gelijk, dan loop je allebei door. de spion kan door iedereen verslagen worden, maar kan als enige de maarschalk uitschakelen. en alleen de mineur kan de bom verslaan. de groep die als eerste de vlag van de tegenstander heeft gevonden, wint!

Voor de allerkleinsten

Leuk, een spelletjesparcours in het park! Wat dacht je bijvoorbeeld van touwtrekken... Wie is de Popeye onder de kids? Of een skippybalrace? Maak twee teams en houd een estafetterace. Welk team is als eerste over de finishlijn? En wel eens van de parachutist gehoord? Pak een laken of een groot stuk zeil en houd die met alle kinderen vast. Vervolgens gaat iedereen op zijn hurken zitten. 3… 2… 1…en zwaai dan samen het doek omhoog. De bal vliegt de lucht in, probeer deze weer op te vangen in het doek.
Lees meer

leuk, een spelletjesparcours in het park! wat dacht je bijvoorbeeld van touwtrekken... wie is de popeye onder de kids? of een skippybalrace? maak twee teams en houd een estafetterace. welk team is als eerste over de finishlijn? en wel eens van de parachutist gehoord? pak een laken of een groot stuk zeil en houd die met alle kinderen vast. vervolgens gaat iedereen op zijn hurken zitten. 3… 2… 1…en zwaai dan samen het doek omhoog. de bal vliegt de lucht in, probeer deze weer op te vangen in het doek.

Houd de dief!

Boris de Boef is uit de gevangenis ontsnapt en heeft vannacht bij de jarige thuis ingebroken. De juwelenkist is leeg... Gelukkig heeft Boris sporen achtergelaten! Zo ligt er in de juwelenkist een aanwijzing. Een foto van een locatie waarlangs hij gevlucht is. Daar aangekomen vinden de kinderen opnieuw een afbeelding, die ze weer verder brengt bij de verborgen buit! Stap voor stap vinden zij de juwelen terug. Zet de speurtocht van tevoren uit en maak foto’s van -voor de kinderenbekende- locaties en gebouwen.
Lees meer

boris de boef is uit de gevangenis ontsnapt en heeft vannacht bij de jarige thuis ingebroken. de juwelenkist is leeg... gelukkig heeft boris sporen achtergelaten! zo ligt er in de juwelenkist een aanwijzing. een foto van een locatie waarlangs hij gevlucht is. daar aangekomen vinden de kinderen opnieuw een afbeelding, die ze weer verder brengt bij de verborgen buit! stap voor stap vinden zij de juwelen terug. zet de speurtocht van tevoren uit en maak foto’s van -voor de kinderenbekende- locaties en gebouwen.

Kom je krijten?

Nodig vriendjes uit met deze ´Kom-je-buitenspelen?’ uitnodigingen. Schrijf je telefoonnummer erop en uitdelen maar… Het is extra leuk als je meteen een gaaf buitenspeelidee voorstelt. Doe bijvoorbeeld twee staven stoepkrijt in een boterhamzakje, bind deze feestelijk dicht met lintjes in felle kleuren en maak de uitnodigingskaart eraan vast. Wie deze fantastische speeldate nog kan weerstaan…
Lees meer

nodig vriendjes uit met deze ´kom-je-buitenspelen?’ uitnodigingen. schrijf je telefoonnummer erop en uitdelen maar… het is extra leuk als je meteen een gaaf buitenspeelidee voorstelt. doe bijvoorbeeld twee staven stoepkrijt in een boterhamzakje, bind deze feestelijk dicht met lintjes in felle kleuren en maak de uitnodigingskaart eraan vast. wie deze fantastische speeldate nog kan weerstaan…

Dating for kids

Raak je op een verjaardag, op het schoolplein, bij de BSO of in de supermarkt met een ouder aan de praat die een spruit heeft van dezelfde leeftijd als jouw zoon/dochter? Maak van de gelegenheid gebruik en stel een speeldate voor. Spreek meteen een middag af. terwijl de kinderen zich samen buiten uitleven, heb jij een klein beetje ‘me-time’. Heerlijk, toch?
Lees meer

raak je op een verjaardag, op het schoolplein, bij de bso of in de supermarkt met een ouder aan de praat die een spruit heeft van dezelfde leeftijd als jouw zoon/dochter? maak van de gelegenheid gebruik en stel een speeldate voor. spreek meteen een middag af. terwijl de kinderen zich samen buiten uitleven, heb jij een klein beetje ‘me-time’. heerlijk, toch?

Trek er op uit!

Je kinderen aanmoedigen om buiten te spelen, doe je door zelf het goede voorbeeld te geven. Trek er samen met ze op uit. Bijvoorbeeld naar een speeltuin of het dichtstbijzijnde park. Neem een bal en voetbaldoeltjes mee of maak er één van pionnen of jassen. Start een balspel. Binnen no time zullen andere kinderen aanhaken en heb je een elftal compleet. Laat ze lekker met elkaar ballen en geniet zelf van het zonnetje.
Lees meer

je kinderen aanmoedigen om buiten te spelen, doe je door zelf het goede voorbeeld te geven. trek er samen met ze op uit. bijvoorbeeld naar een speeltuin of het dichtstbijzijnde park. neem een bal en voetbaldoeltjes mee of maak er één van pionnen of jassen. start een balspel. binnen no time zullen andere kinderen aanhaken en heb je een elftal compleet. laat ze lekker met elkaar ballen en geniet zelf van het zonnetje.

Originaliteit loont!

Wees origineel en zet speelgoed dat niet alle kinderen hebben, buiten voor het huis of op de stoep. Zoals een wigwam. Je zult zien, binnen tien minuten zit de indianentent vol met enthousiaste en dappere krijgers. Of maak van alles wat je in de garage vindt aan pvc-buizen en dergelijke een knikkerglijbaan. Je kunt er ook zelf één met je kinderen van papier maken. Wedden dat niemand anders dat heeft?
Lees meer

wees origineel en zet speelgoed dat niet alle kinderen hebben, buiten voor het huis of op de stoep. zoals een wigwam. je zult zien, binnen tien minuten zit de indianentent vol met enthousiaste en dappere krijgers. of maak van alles wat je in de garage vindt aan pvc-buizen en dergelijke een knikkerglijbaan. je kunt er ook zelf één met je kinderen van papier maken. wedden dat niemand anders dat heeft?

Doolhof van bladeren

Veel blad in de tuin of in de straat? Dat komt goed uit! Laat de kinderen er een doolhof van maken. Met een startpunt en verschillende paden naar de finish. Vergeet niet de ‘doodlopende’ routes aan te leggen. Als het doolhof klaar is, kan het spel beginnen; 3… 2… 1…go! Wie het eerst de finish bereikt wint! Nog avontuurlijker wordt het als de kids op verschillende plekken in het doolhof een opdracht moeten volbrengen. Een leuke activiteit in de frisse buitenlucht, urenlang plezier gegarandeerd!
Lees meer

veel blad in de tuin of in de straat? dat komt goed uit! laat de kinderen er een doolhof van maken. met een startpunt en verschillende paden naar de finish. vergeet niet de ‘doodlopende’ routes aan te leggen. als het doolhof klaar is, kan het spel beginnen; 3… 2… 1…go! wie het eerst de finish bereikt wint! nog avontuurlijker wordt het als de kids op verschillende plekken in het doolhof een opdracht moeten volbrengen. een leuke activiteit in de frisse buitenlucht, urenlang plezier gegarandeerd!

Bowlingprofs on the block

Met dennenappels en eikels kun je ook leuke spelletjes doen, zoals jeu de boules. Trek met stoepkrijt een lijn op de stoep. De kinderen staan erachter en hebben vier eikels per persoon. Degene die begint gooit eerst een steentje. Daarna gooien de kinderen om de beurt een eikel. De eikels moeten zo dicht mogelijk in de buurt van het steentje terecht komen. Wie heeft er gewonnen? Een ander leuk idee is bowlen met dennenappels! Zo werkt het: zet tien dennenappels in een driehoek neer, pak een plastic bal en kegelen maar. Wie de meeste dennenappels in twee beurten omver gooit, wint!
Lees meer

met dennenappels en eikels kun je ook leuke spelletjes doen, zoals jeu de boules. trek met stoepkrijt een lijn op de stoep. de kinderen staan erachter en hebben vier eikels per persoon. degene die begint gooit eerst een steentje. daarna gooien de kinderen om de beurt een eikel. de eikels moeten zo dicht mogelijk in de buurt van het steentje terecht komen. wie heeft er gewonnen? een ander leuk idee is bowlen met dennenappels! zo werkt het: zet tien dennenappels in een driehoek neer, pak een plastic bal en kegelen maar. wie de meeste dennenappels in twee beurten omver gooit, wint!

Aanmodderen

Wie zegt dat bootje varen alleen in de zomer kan? De herfst leent zich er uitstekend voor! De benodigdheden voor deze activiteit op een rij: schepje, kurken, oude kleding, regenlaarzen en een warme jas. Laat de kinderen tijdens een flinke regenbui geultjes in de aarde maken. Hierdoor ontstaan er allerlei vaarroutes waar de kurken in kunnen drijven. Een ijverig en geconcentreerd werkje, waardoor kinderen de kou en regen niet eens meer voelen. Het is natuurlijk wel lekker om na een tijdje binnen op te warmen met een kop warme thee of chocolademelk. Hét herfstgevoel bij uitstek!
Lees meer

wie zegt dat bootje varen alleen in de zomer kan? de herfst leent zich er uitstekend voor! de benodigdheden voor deze activiteit op een rij: schepje, kurken, oude kleding, regenlaarzen en een warme jas. laat de kinderen tijdens een flinke regenbui geultjes in de aarde maken. hierdoor ontstaan er allerlei vaarroutes waar de kurken in kunnen drijven. een ijverig en geconcentreerd werkje, waardoor kinderen de kou en regen niet eens meer voelen. het is natuurlijk wel lekker om na een tijdje binnen op te warmen met een kop warme thee of chocolademelk. hét herfstgevoel bij uitstek!

Tikkertje met een twist

Brrr, regenplassen, modder, bah. Maar voor kinderen een leuke uitnodiging om vies te worden. In plassen stampen, een modderbad, heerlijk! Juist nat weer maakt andere spelletjes in de buitenlucht mogelijk, zoals ‘regenplastikkertje’. Ga naar een veldje met veel regenplassen en zet een gebied waarbinnen het spel zich afspeelt af (bijvoorbeeld met pionnen). Leg bij elke plas een hoepel neer. Tijdens het rennen mogen de kinderen niet in de plassen/hoepels gaan staan, alleen als iemand wordt afgetikt. Door de hoepel over hun hoofd te halen, zijn ze vrij en kunnen ze weer meedoen met het spel. Tikkie, jij bent ‘m!
Lees meer

brrr, regenplassen, modder, bah. maar voor kinderen een leuke uitnodiging om vies te worden. in plassen stampen, een modderbad, heerlijk! juist nat weer maakt andere spelletjes in de buitenlucht mogelijk, zoals ‘regenplastikkertje’. ga naar een veldje met veel regenplassen en zet een gebied waarbinnen het spel zich afspeelt af (bijvoorbeeld met pionnen). leg bij elke plas een hoepel neer. tijdens het rennen mogen de kinderen niet in de plassen/hoepels gaan staan, alleen als iemand wordt afgetikt. door de hoepel over hun hoofd te halen, zijn ze vrij en kunnen ze weer meedoen met het spel. tikkie, jij bent ‘m!

Let’s twist again

Ken je het spel Twister nog? Met tape, waterverf of krijt maakt je kind er eentje voor de hele buurt. Wil je het spel met zes personen spelen, dan maak je zes rijen met verschillende figuren (cirkel, driehoek, vierkant). Elke rij krijgt een eigen kleur en bestaat uit ongeveer zes cirkels. De spelleider bepaalt: linkerhand op groen of neus op paars! Wie het langste blijft staan wint!
Lees meer

ken je het spel twister nog? met tape, waterverf of krijt maakt je kind er eentje voor de hele buurt. wil je het spel met zes personen spelen, dan maak je zes rijen met verschillende figuren (cirkel, driehoek, vierkant). elke rij krijgt een eigen kleur en bestaat uit ongeveer zes cirkels. de spelleider bepaalt: linkerhand op groen of neus op paars! wie het langste blijft staan wint!

Oewawoewa ugh ugh: bouw de mooiste wigwam

Heerlijk buiten een wigwam bouwen. Als echte indianen! De kinderen zoeken vier lange, stevige stokken van ongeveer gelijke lengte. De onderkant van de takken worden in een vierkant gezet en de bovenkanten worden met stevig touw bij elkaar gebonden. Daarna gebruiken de kinderen een oud laken om de wigwam helemaal af te maken. In de zijkanten maken ze kleine gaatjes om met touw het laken aan de stokken vast te maken. En o ja, vergeet niet een deel open te laten
Lees meer

heerlijk buiten een wigwam bouwen. als echte indianen! de kinderen zoeken vier lange, stevige stokken van ongeveer gelijke lengte. de onderkant van de takken worden in een vierkant gezet en de bovenkanten worden met stevig touw bij elkaar gebonden. daarna gebruiken de kinderen een oud laken om de wigwam helemaal af te maken. in de zijkanten maken ze kleine gaatjes om met touw het laken aan de stokken vast te maken. en o ja, vergeet niet een deel open te laten

En: scoren maar!

Leuk: zo’n scorebord in de wijk. In een groot zeil of oud laken knip je verschillende figuren. Bijvoorbeeld een groot vierkant in het midden en vier kleinere cirkels en driehoeken erom heen. Onder de figuren zet je de score met een dikke zwarte stift. Hoe groter het vak, hoe minder punten je kan scoren. Nadat je het scorebord hebt opgehangen, zie het voorbeeld bij ‘graffiti kunstwerk’, kan het spel beginnen. De kinderen proberen een bal door de figuren te gooien of te schieten. Wie de meeste punten na drie keer scoort, wint!
Lees meer

leuk: zo’n scorebord in de wijk. in een groot zeil of oud laken knip je verschillende figuren. bijvoorbeeld een groot vierkant in het midden en vier kleinere cirkels en driehoeken erom heen. onder de figuren zet je de score met een dikke zwarte stift. hoe groter het vak, hoe minder punten je kan scoren. nadat je het scorebord hebt opgehangen, zie het voorbeeld bij ‘graffiti kunstwerk’, kan het spel beginnen. de kinderen proberen een bal door de figuren te gooien of te schieten. wie de meeste punten na drie keer scoort, wint!

Ping… pong… Mikado!

Mikado, maar net even anders. Ken je het spel nog, waarbij je houten stokjes die op een berg liggen probeert op te pakken zonder de andere te laten bewegen? Het pingpong Mikadospel werkt net iets anders. Op de houten stokjes liggen namelijk pingpongballen. Deze mogen niet de grond raken. De kinderen trekken om de beurt een stok uit het spel. Valt er een bal, dan krijg je een strafpunt. En hoe minder strafpunten, hoe beter! Het spel maak je eenvoudig met een stuk kippengaas, pingpongballen en stokken die de kinderen zelf kunnen zoeken.
Lees meer

mikado, maar net even anders. ken je het spel nog, waarbij je houten stokjes die op een berg liggen probeert op te pakken zonder de andere te laten bewegen? het pingpong mikadospel werkt net iets anders. op de houten stokjes liggen namelijk pingpongballen. deze mogen niet de grond raken. de kinderen trekken om de beurt een stok uit het spel. valt er een bal, dan krijg je een strafpunt. en hoe minder strafpunten, hoe beter! het spel maak je eenvoudig met een stuk kippengaas, pingpongballen en stokken die de kinderen zelf kunnen zoeken.

Scoren met bucketball

Lekker een balletje trappen. Heerlijk, toch? Maak het nog spannender met bucketball. Pak een aantal emmers en verspreid deze op een veld, de één wat verder weg dan de ander. Zet met krijt een streep. De kinderen stellen zich daarachter op en proberen een voetbal in de emmers te schoppen. Voltreffer? Dan krijg je 50 punten. De emmer geraakt, dan ontvang je 25 punten. Te makkelijk? Hang de emmers dan op aan bijvoorbeeld een tak. Hoeveel voltreffers scoor jij?
Lees meer

lekker een balletje trappen. heerlijk, toch? maak het nog spannender met bucketball. pak een aantal emmers en verspreid deze op een veld, de één wat verder weg dan de ander. zet met krijt een streep. de kinderen stellen zich daarachter op en proberen een voetbal in de emmers te schoppen. voltreffer? dan krijg je 50 punten. de emmer geraakt, dan ontvang je 25 punten. te makkelijk? hang de emmers dan op aan bijvoorbeeld een tak. hoeveel voltreffers scoor jij?

Verzamel de meeste punten!

Maak kleine briefjes met daarop de getallen 1 tot en met 10. Pak een bal en wikkel de briefjes er met huishoudfolie omheen. Alle kinderen bewaken buiten een object (bijvoorbeeld een frisdrankfles) en proberen tegelijkertijd dat van de anderen omver te gooien met de bowling tape ball. Lukt dat, dan hebben ze tien seconden de tijd om er een briefje uit te peuteren. Degene met de meeste punten wint!
Lees meer

maak kleine briefjes met daarop de getallen 1 tot en met 10. pak een bal en wikkel de briefjes er met huishoudfolie omheen. alle kinderen bewaken buiten een object (bijvoorbeeld een frisdrankfles) en proberen tegelijkertijd dat van de anderen omver te gooien met de bowling tape ball. lukt dat, dan hebben ze tien seconden de tijd om er een briefje uit te peuteren. degene met de meeste punten wint!

Wordt een echte Eskimo

Voor de kleine Eskimo’s in de buurt: vul emmers of een vierkante vorm met sneeuw. Druk goed aan en haal de iglosteen eruit. Herhaal dit een aantal keer. Zet de iglostenen in een cirkel en werk steeds verder de lucht in. Vergeet niet om ruimte voor een deur vrij te laten. Een iglo in je eentje maken is misschien wat werk, maar er zijn vast bouwvakkers in de buurt die graag een handje helpen.
Lees meer

voor de kleine eskimo’s in de buurt: vul emmers of een vierkante vorm met sneeuw. druk goed aan en haal de iglosteen eruit. herhaal dit een aantal keer. zet de iglostenen in een cirkel en werk steeds verder de lucht in. vergeet niet om ruimte voor een deur vrij te laten. een iglo in je eentje maken is misschien wat werk, maar er zijn vast bouwvakkers in de buurt die graag een handje helpen.

Kunstige ijsbollen maken

In de winter is het buiten maar kaal, grijs en grauw. Hoog tijd om de boel een beetje op te vrolijken. Met deze tip maken kinderen in een handomdraai de mooiste ijskunstwerken. Laat ze in de natuur zoeken naar voorwerpen die ze mooi vinden of die een gekke vorm hebben. Bijvoorbeeld steentjes, takjes of blaadjes. Iets gekleurds is ook altijd goed. Leg de gevonden spulletjes in een bak met water en zet deze buiten neer. Als het flink vriest buiten, heb je binnen no time een prachtige ijsbol. Tip: vries een touwtje mee. Dan kun je de ijsbol buiten ophangen.
Lees meer

in de winter is het buiten maar kaal, grijs en grauw. hoog tijd om de boel een beetje op te vrolijken. met deze tip maken kinderen in een handomdraai de mooiste ijskunstwerken. laat ze in de natuur zoeken naar voorwerpen die ze mooi vinden of die een gekke vorm hebben. bijvoorbeeld steentjes, takjes of blaadjes. iets gekleurds is ook altijd goed. leg de gevonden spulletjes in een bak met water en zet deze buiten neer. als het flink vriest buiten, heb je binnen no time een prachtige ijsbol. tip: vries een touwtje mee. dan kun je de ijsbol buiten ophangen.

Swingend hoelahoepen!

Hoelahoep. Ken je het nog? Het is allang geen spel meer alleen voor kinderen. Steeds meer volwassenen doen het ook! En dan bedoelen we niet het standaard spel waarbij je de hoelahoep zo lang mogelijk om je heupen moet laten draaien. Maar swingend hoelahoepen. Dat gaat zo: ga in een kring staan en hang de hoepel bij iemand om de arm. Houd vervolgens elkaars handen vast. Nu is het de kunst om de hoepel de kring rond te laten gaan zonder dat je elkaars handen loslaat. Over je hoofd, met je benen erdoorheen. Een actief spel waarbij veel teamwerk komt kijken.
Lees meer

hoelahoep. ken je het nog? het is allang geen spel meer alleen voor kinderen. steeds meer volwassenen doen het ook! en dan bedoelen we niet het standaard spel waarbij je de hoelahoep zo lang mogelijk om je heupen moet laten draaien. maar swingend hoelahoepen. dat gaat zo: ga in een kring staan en hang de hoepel bij iemand om de arm. houd vervolgens elkaars handen vast. nu is het de kunst om de hoepel de kring rond te laten gaan zonder dat je elkaars handen loslaat. over je hoofd, met je benen erdoorheen. een actief spel waarbij veel teamwerk komt kijken.

Lekkere knapzakken

Ga er met een goed gevulde knapzak lekker op uit. Heerlijk de frisse lucht in! En. De wandeling wordt extra leuk als je van te voren samen met je kinderen de knapzakken voorbereidt. Deze kun je vullen met allerlei gezonde lekkernijen als tomaatjes, worteltjes en sandwich. Want na een stuk lopen, is een lekkere lunch meer dan welkom. Zoek een stevige stok van ongeveer een meter lang. Pak een (oude) theedoek en leg daar het lunchpakket in. Pak vervolgens de punten bij elkaar en knoop die vast aan de stok. Veel wandelplezier!
Lees meer

ga er met een goed gevulde knapzak lekker op uit. heerlijk de frisse lucht in! en. de wandeling wordt extra leuk als je van te voren samen met je kinderen de knapzakken voorbereidt. deze kun je vullen met allerlei gezonde lekkernijen als tomaatjes, worteltjes en sandwich. want na een stuk lopen, is een lekkere lunch meer dan welkom. zoek een stevige stok van ongeveer een meter lang. pak een (oude) theedoek en leg daar het lunchpakket in. pak vervolgens de punten bij elkaar en knoop die vast aan de stok. veel wandelplezier!

Oversized memory

Maak, samen met de kinderen je eigen oversized memory spel! Pak 24 grote vellen wit papier en teken op twee daarvan steeds dezelfde afbeelding. Uitgetekend? Neem dan alle memorykaarten mee naar buiten en verspreid ze met de afbeelding naar beneden op de grond. Tip: leg er een steen op, zodat ze niet weg waaien. Draai om beurten steeds twee memorykaarten om. Zijn de plaatjes gelijk, dan heb je een setje en mag je een nieuwe poging doen. Draai je twee verschillende kaarten om, dan is je beurt voorbij. Degene met de meeste setjes wint!
Lees meer

maak, samen met de kinderen je eigen oversized memory spel! pak 24 grote vellen wit papier en teken op twee daarvan steeds dezelfde afbeelding. uitgetekend? neem dan alle memorykaarten mee naar buiten en verspreid ze met de afbeelding naar beneden op de grond. tip: leg er een steen op, zodat ze niet weg waaien. draai om beurten steeds twee memorykaarten om. zijn de plaatjes gelijk, dan heb je een setje en mag je een nieuwe poging doen. draai je twee verschillende kaarten om, dan is je beurt voorbij. degene met de meeste setjes wint!

High energy obstacle run

Obstacle runs zijn helemaal van deze tijd. Stel zelf een hindernissenparcours. Kies voorwerpen die passen bij het vaardigheidsniveau van jouw kind(eren). Laat ze over een emmer heen springen, door een hoelahoepel heen kruipen, klimmen in een boom, zigzaggen langs pionnen, een rondje rennen, enzovoorts. Je kunt ook naar een speelplek in de buurt gaan. Wat dacht je van slingeren aan het klimrek, roetsjen van de glijbaan en hink-stap-sprong in de zandbak? Wie legt het parcours het snelste af? Let’s workout!
Lees meer

obstacle runs zijn helemaal van deze tijd. stel zelf een hindernissenparcours. kies voorwerpen die passen bij het vaardigheidsniveau van jouw kind(eren). laat ze over een emmer heen springen, door een hoelahoepel heen kruipen, klimmen in een boom, zigzaggen langs pionnen, een rondje rennen, enzovoorts. je kunt ook naar een speelplek in de buurt gaan. wat dacht je van slingeren aan het klimrek, roetsjen van de glijbaan en hink-stap-sprong in de zandbak? wie legt het parcours het snelste af? let’s workout!

Streetart kunstenaars

Een streetart schilderij maken. Hoe cool is dat! Haal voor ieder kind een dik en groot vel papier in huis - of knip een groot vierkant stuk uit een kartonnen doos - en zorg dat je een kwast en voldoende (water)verf in allerlei kleuren hebt. Een must-have voor deze activiteit is afdekzeil, zodat niks vies wordt. Leg daar de vellen papier (of het stuk karton) op en laat alle kinderen een ontwerp maken. En dan verven maar… Vergeet niet om een foto te maken van alle mooie kunstwerken en van de kinderen die er ook een stuk kleurrijker uitzien!
Lees meer

een streetart schilderij maken. hoe cool is dat! haal voor ieder kind een dik en groot vel papier in huis - of knip een groot vierkant stuk uit een kartonnen doos - en zorg dat je een kwast en voldoende (water)verf in allerlei kleuren hebt. een must-have voor deze activiteit is afdekzeil, zodat niks vies wordt. leg daar de vellen papier (of het stuk karton) op en laat alle kinderen een ontwerp maken. en dan verven maar… vergeet niet om een foto te maken van alle mooie kunstwerken en van de kinderen die er ook een stuk kleurrijker uitzien!

GRIEZELEN!

Nu het vroeg donker is, kun je lekker griezelen buiten. Zoek een donker terrein in je buurt en speel verstoppertje met griezelgeluiden. Eén iemand zoekt de anderen, terwijl ze enge geluiden maken. Whooooohooooow, krsssssst of piiiiieeeeppp! Spanning verzekerd
Lees meer

nu het vroeg donker is, kun je lekker griezelen buiten. zoek een donker terrein in je buurt en speel verstoppertje met griezelgeluiden. eén iemand zoekt de anderen, terwijl ze enge geluiden maken. whooooohooooow, krsssssst of piiiiieeeeppp! spanning verzekerd

Kastanjes schieten

Herfst! Dan zijn er veel kastanjes te vinden! Wat is er leuker dan kastanjes schieten? Neem een brede elastiek en span die tussen je duim en je wijsvinger. Houd de kastanje in je andere hand en trek het elastiek achteruit. En dan 3…2…1… laten schieten! Enneuh… zorg dat er niemand in de buurt staat. Je kunt zelf een roos maken, of lege blikjes op een muurtje zetten en dan omver schieten.
Lees meer

herfst! dan zijn er veel kastanjes te vinden! wat is er leuker dan kastanjes schieten? neem een brede elastiek en span die tussen je duim en je wijsvinger. houd de kastanje in je andere hand en trek het elastiek achteruit. en dan 3…2…1… laten schieten! enneuh… zorg dat er niemand in de buurt staat. je kunt zelf een roos maken, of lege blikjes op een muurtje zetten en dan omver schieten.

Camoufleer jezelf in de natuur

Al die kleuren in de herfst, daar kun je mee gaan spelen! Doe je meest groen/bruin/oranje kleding aan en verstop jezelf in de natuur. Wist je dat modder en aarde de ideale schmink is, en nog goed voor je huid ook? Zoek blaadjes en takken en maak die aan je kleren of in je haar vast. Daarna kun je met je vriendjes camouflage-verstoppertje spelen: één iemand zoekt de anderen die wel heel goed verstopt zijn! Of organiseer een sluipspel, waarbij je ongezien probeert de eindstreep te bereiken
Lees meer

al die kleuren in de herfst, daar kun je mee gaan spelen! doe je meest groen/bruin/oranje kleding aan en verstop jezelf in de natuur. wist je dat modder en aarde de ideale schmink is, en nog goed voor je huid ook? zoek blaadjes en takken en maak die aan je kleren of in je haar vast. daarna kun je met je vriendjes camouflage-verstoppertje spelen: één iemand zoekt de anderen die wel heel goed verstopt zijn! of organiseer een sluipspel, waarbij je ongezien probeert de eindstreep te bereiken

Estafette quiz

Zo houd je jezelf warm én leer je elkaar kennen: maak samen een lijstje met vragen die je elkaar zou willen stellen. Dit lijstje leg je op de stoep of in het veld neer met een pen. Een stukje verderop maak je een startlijn. Net als bij een estafette ren je om de beurt heen en weer terwijl de rest wacht bij de startlijn. Degene die bij de vragen aankomt kiest er één, streept deze door en rent terug naar start. Daar stelt hij/zij de vraag aan de volgende. Na het beantwoorden van de vraag mag diegene rennen. Zo ga je verder tot alle vragen afgestreept zijn. En: wat heb je geleerd?
Lees meer

zo houd je jezelf warm én leer je elkaar kennen: maak samen een lijstje met vragen die je elkaar zou willen stellen. dit lijstje leg je op de stoep of in het veld neer met een pen. een stukje verderop maak je een startlijn. net als bij een estafette ren je om de beurt heen en weer terwijl de rest wacht bij de startlijn. degene die bij de vragen aankomt kiest er één, streept deze door en rent terug naar start. daar stelt hij/zij de vraag aan de volgende. na het beantwoorden van de vraag mag diegene rennen. zo ga je verder tot alle vragen afgestreept zijn. en: wat heb je geleerd?

Maak een knikkerstation

Hiervoor heb je een oude doos nodig. Misschien heb je die nog staan en anders kan je die bij de supermarkt halen. Knip en paar poortjes in de doos van verschillende hoogte en breedte. Je kan de poortjes leuk versieren met kleurtjes, glitters of iets anders leuks! Zet boven de pootjes de punten die ja kan verdienen. (Bij het moeilijkste poortje krijgt je de meeste punten). Nu kan je met knikkers of balletjes een wedstrijdje spelen met je vrienden. Wie haalt de meest punten?
Lees meer

hiervoor heb je een oude doos nodig. misschien heb je die nog staan en anders kan je die bij de supermarkt halen. knip en paar poortjes in de doos van verschillende hoogte en breedte. je kan de poortjes leuk versieren met kleurtjes, glitters of iets anders leuks! zet boven de pootjes de punten die ja kan verdienen. (bij het moeilijkste poortje krijgt je de meeste punten). nu kan je met knikkers of balletjes een wedstrijdje spelen met je vrienden. wie haalt de meest punten?

Handdoek volley

Hierbij heb je een bal en een handdoek nodig. Maak twee teams van tweetallen en teken een lijn om twee velden te maken of gebruik een echt net als je dat hebt. Per tweetal pak je een handdoek die je allebei aan een kant vasthoudt. Door aan de uiteindes van de handdoek te trekken, spelen jullie samen de bal over het net. Als de bal op de grond valt is het punt voor de anderen. Ready, Set, Go!
Lees meer

hierbij heb je een bal en een handdoek nodig. maak twee teams van tweetallen en teken een lijn om twee velden te maken of gebruik een echt net als je dat hebt. per tweetal pak je een handdoek die je allebei aan een kant vasthoudt. door aan de uiteindes van de handdoek te trekken, spelen jullie samen de bal over het net. als de bal op de grond valt is het punt voor de anderen. ready, set, go!

Eierdoos wordt schatkist

Neem een lege eierdoos en knip uit oude tijdschriften plaatjes met dingen die je buiten kunt vinden (bijv.blaadje, grasspriet, bloemetje). Plak deze op de eierdoos zodat boven ieder vakje waar een ei in heeft gezeten, een plaatje zit. En nu kan je buiten opzoek naar wat je op de doos hebt geplakt. Iets gevonden? Doe het in je eierdoos. Langzaamaan ontstaat er een schatkist!
Lees meer

neem een lege eierdoos en knip uit oude tijdschriften plaatjes met dingen die je buiten kunt vinden (bijv.blaadje, grasspriet, bloemetje). plak deze op de eierdoos zodat boven ieder vakje waar een ei in heeft gezeten, een plaatje zit. en nu kan je buiten opzoek naar wat je op de doos hebt geplakt. iets gevonden? doe het in je eierdoos. langzaamaan ontstaat er een schatkist!

Zelf getekende opdrachtenbaan

Verzin samen met je vrienden leuke opdrachten om uit te voeren, zoals 'spring 3 X in de lucht' of 'raak je tenen aan'. Schrijf met stoepkrijt de opdrachten op de stoep zodat het een opdrachtenbaan wordt. Nu gaan jullie om de beurt over de baan heen. Wanneer je in een getekend veld komt, voer je de opdracht uit die er staat. Zet de stopwatch aan en kijk wie er het snelst doorheen gaat! Klaar voor de start? AF!
Lees meer

verzin samen met je vrienden leuke opdrachten om uit te voeren, zoals 'spring 3 x in de lucht' of 'raak je tenen aan'. schrijf met stoepkrijt de opdrachten op de stoep zodat het een opdrachtenbaan wordt. nu gaan jullie om de beurt over de baan heen. wanneer je in een getekend veld komt, voer je de opdracht uit die er staat. zet de stopwatch aan en kijk wie er het snelst doorheen gaat! klaar voor de start? af!

Wat vind jij?

Mijn kind mag zelfstandig in de buurt spelen

Ja Nee Soms

Wist je dat?

Wist je dat: Driekwart van de kinderen buitenspelen nog leuker vindt wanneer er meer spannende speelplekken zouden zijn (74%).

Geef ze dus wat ruimte en laat ze spannende plekken ontdekken!

Stimuleer spelen!

Spannende dingen ondernemen is voor veel kinderen een van de leukste dingen om buiten te doen. Geef jij je kind daarin de ruimte? Risicovol spelen is nodig voor kinderen. Ze ontwikkelingen zich motorisch, krijgen zelfvertrouwen en inzicht in hun eigen kunnen. Maar als ouder wil je natuurlijk ook voorkomen dat kinderen zich bezeren. Hoe vind je daarin een goede balans? Bedenk voor jezelf hoe je staat tegenover risicovol spelen. Laat je je leiden door angst of probeer je verder te kijken en de positieve kanten te zien? Kijk en luister goed naar je kind. Maak goede afspraken en probeer bij het spelen afstand te houden. Laat je verrassen door wat je kind al kan en durft, vaak is dat meer dan je denkt!

Hoe kunnen we een speelplek in zelfbeheer nemen?

Het komt steeds vaker voor dat bewoners het totale beheer van een speelplek overnemen. In dat geval moet je je als bewoner wel organiseren in een rechtsvorm (vereniging of stichting). De gemeente draagt het onderhoudsbudget en de verantwoordelijkheid over aan deze rechtspersoon. De bewoners kunnen dan beslissen welke werkzaamheden zij zelf uitvoeren en waarvoor zij eventueel professionals inhuren. Wil je zelf (een deel van) het beheer van een speelplek of groenstrook gaan doen? Zoek dan eerst uit of jouw gemeente hierop al beleid ontwikkeld heeft. Kijk op de website van je gemeente (zoektermen ‘zelfbeheer’ of ‘bewonersinitiatieven’) of bel naar de afdeling of dienst die gaat over beheer, groen en/of speelruimte. 

De kracht van buitenspelen

Cookie instellingen

Jantje Beton gebruikt cookies om de website te analyseren en om content via social media te delen.
Door op ‘Akkoord’ te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in. Meer informatie

ja, ik ga akkoord  Nee, ik wil geen cookies
Gratis buitenspeeltips en toegang tot het archief